ENAG’dan talebimiz

Enflasyonu hangi veri setine göre hesapladığını açıklamayan, bunu gizleyen TÜİK’in, bu enflasyona göre hesapladığı büyüme oranları da aynı derecede güvenilmezdir.

Büyüme rakamları yayımlandı. Tabii ki yine, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisi olup, 1 trilyon doları da aşmışız!..

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla hesaplaması, tüm dünyada, asalak sektörleri de içerdiği için, aslında üretici güçlerin gerçek gelişimini sağlıklı biçimde yansıtan bir veri değildir. Tüketime, bankacılığa ve finansa dayalı Türkiye “büyümesi” de bunun tipik bir örneğini oluşturmaktadır.

Ancak burada, başka bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Büyüme oranı hesaplanırken, TÜİK’in hileli enflasyon oranları ‘esas’ alınmaktadır. Yani cari fiyatlarla büyüme, enflasyon oranı kadar düşürülüp, gerçek (reel) büyüme hesaplanırken, TÜİK enflasyonu kullanılmaktadır. Böyle olunca da, büyüme oranları, şişirilmektedir. Şişirilmiş veriler üzerine analiz yapmak ise manasızdır.

Kamuoyu, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından hesaplanan enflasyon oranını da yakından takip etmektedir. Bu oran, TÜİK’in oranı ile kıyaslanmaktadır. Arada genellikle yarı – yarıya bir fark oluşmaktadır.

ENAG’dan talebimiz, enflasyon oranını açıklamakla yetinmemesi; büyüme oranlarını da, bu enflasyon oranıyla indirgeyerek hesaplaması ve açıklamasıdır. Böylece kamuoyu, gerçek büyüme oranıyla ilgili de bir fikir sahibi olacaktır. Emekçilerin etinde – kemiğinde hissettiği durgunluğa rağmen, TÜİK’in açıkladığı yüksek büyüme oranı, ENAG enflasyonuna göre hesaplandığında, açıklanan oranın ancak yarısı kadardır.

Enflasyonu hangi veri setine göre hesapladığını açıklamayan, bunu gizleyen TÜİK’in, bu enflasyona göre hesapladığı büyüme oranları da aynı derecede güvenilmezdir.


Alp Altınörs: Çevirmen, yazar, siyasal iktisatçı, düşünce işçisi. İngilizce, İspanyolca ve Rusça dillerinden çeviriler yapmakta ve bu dillerde araştırmalar yürütmektedir. "İmkânsız Sermaye- 21. Yüzyılda Kapitalizm, Sosyalizm ve Toplum" adlı kitabın yazarıdır. Uluslararası siyasal iktisat, uluslararası ilişkiler, filoloji ve tarih disiplinlerinde; SSCB, Çin Halk Cumhuriyeti ve Osmanlı İmparatorluğu tarihi, sosyalizmin sorunları ve 19. Yüzyıl Rus edebiyatı üzerine pek çok makalesi ve çevirisi bulunmaktadır. TED Ankara Koleji Lisesi'ni ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirmiştir. 2008 yılında İstanbul'da kurulan Nazım Hikmet Marksist Bilimler Akademisi'nin koordinatörlüğünü yürütmüş siyasal iktisat dersleri vermiştir. 2014-2016 yıllarında HDP Merkez Yürütme Kurulu'nda yer almıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Alp Altınörs Arşivi