Ragıp Zarakolu

Ragıp Zarakolu

Seçim öncesi terör dalgası

14 Mayıs seçimleri öncesi, başlatılan terör dalgası devam etmekte. Cunta yönetimlerinin sabahın köründe timlerle ev basıp halkı terörize etme alışkanlığı maalesef bugün sözde sivil yönetim tarafından yapılmakta. Ama korkunun ecele faydası yok.

14 Mayıs seçimleri öncesi, başlatılan terör dalgası devam etmekte.

Yine evler basıldı terör timleri tarafından.

Cunta yönetimlerinin sabahın köründe timlerle ev basıp halkı terörize etme alışkanlığı, maalesef bugün sözde sivil yönetim tarafından yapılmakta.

3 Mayıs günü, yani 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü, sabahın köründe Adana ve Şırnak’ta evler basıldı, çok kişi gözaltına alındı.

25 Nisan günü Diyarbakır merkezli soruşturmada 21 kentte düzenlenen ev baskınlarında aralarında gazeteciler, siyasetçiler, avukatlar ve sanatçıların bulunduğu 126 kişi gözaltına alındı. Aram Yayınları dijital arşivine el konuldu.

97 SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ KINADI

Bu tevkifatın ardından 97 sivil toplum örgütü bu devlet terörünü kınadı:

“14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilleri seçimine 17 gün gibi kısa bir süre kalmışken ve seçim propagandalarının yoğunlaştığı bir dönemde yapılan gözaltılar, adil ve dürüst seçim ilkesi ve seçim güvenliği açısından başta kentimizde olmak üzere ülke genelinde endişeye yol açmıştır.

"Türkiye'de, temel hak ve özgürlüklerin son derece keyfi bir biçimde müdahale edildiği; avukatlar, hak savunucuları, siyasetçiler, gazeteciler, sanatçılar ve sivil toplum örgütlerinin yargı eliyle hedef alındığı ve ceza tehditlerine maruz bırakıldığı süreçlere sıklıkla tanıklık etmekteyiz.

"Özellikle seçim kampanyası döneminde, yargı eliyle oluşturulan taciz ve engellemeler seçim güvenliğine ilişkin kaygılarımızı maalesef daha da artırmaktadır.”

2 Mayıs günü 6 kentte ve İstanbul'da 15 ilçede eş zamanlı ev baskınları yapıldı ve bu. baskınlarda 32 kişi gözaltına alındı Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Gençlik Meclisi üyeleri ve yöneticileri gözaltında!
30 Nisan günü sabahın erken saatlerinde, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) ve Etkin Haber Ajansı’na (ETHA) yönelik “seçim operasyonunda” gözaltı sayısı 23! Parti Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, ETHA editörü Nadiye Gürbüz, SGDF’li gençler ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nden (Yeşil Sol Parti) milletvekili adayı Burcu Ayyıldız, Müslüm Koyun ve Meryem Yıldırım da gözaltına alınanlar arasında.

29 Nisan günü İstanbul Kadıköy Süreyya Sineması önünde meslektaşlarının gözaltına alınmasını protesto eden 6 gazeteci gözaltına alındı.

ekran-goruntusu-2023-05-04-002658.jpg

MİLLETVEKİLİ ADAYLARI GÖZALTINDA

25 Nisan günü Yeşil Sol Parti Kocaeli Milletvekili Adayı Ayten Dönmez evine yapılan baskınla gözaltına alındı.

Gazetemiz Yeni Yaşam’ın yazı işleri müdürü Osman Akın gözaltında.

Soruşturma kapsamında Amed Şehir Tiyatrosu, Dicle Kültür Sanat Derneği, Mezopotamya Kültür Sanat Derneği ve BKM'ye de baskın düzenlendi, çok sayıda sanatçı gözaltına alındı.
Sadece muhalif partilere değil , basına, sanata, tiyatroya saygısı olmayan bir rejimle karşı karşıyayız.

Amed Şehir Tiyatrosu (Şanoya Bajêr a Amedê) ise yaptığı açıklamada "Arkadaşlarımız bu sabah ev baskınlarında gözaltına alındı. Amed Şehir Tiyatrosu onurumuzdur. Sanatı susturamazsınız" dedi.

Sanki bir kültür karşı devrimi yaşanan.

Bizden değiller denilmesin.

Bir gün herkesin sırası gelir, susulursa.

DİSK'e bağlı Basın-İş Sendikası'nın yaptığı şu çağrıya destek vermemek mümkün değil.:

"Güne üyelerimizin gözaltı haberleri ile başladık. Seçim endeksli olduğu her halinden belli bir operasyon sonucu çok sayıda üyemiz gözaltına alındı. Biz bu hesaplaşmanın bir tarafıyız. Tüm dostlarımızı gazetecilik onuruna sahip çıkmaya davet ediyoruz. Gazetecilik suç değildir."

14 Mayıs seçimlerine az bir süre kaldığını hatırlatan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de haklı: "Demokratik siyasete zincir vurulamaz. Gözaltılar serbest bırakılsın!"

Öte yandan iktidarın deprem öncesi ve sonrası politikalarını eleştiren medya kuruluşlarının 14 Mayıs cumhurbaşkanlık ve parlamento seçimleri öncesi zayıflatılması için, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yasaklamalar ile devreye girdi ve Sulh Ceza hakimlikleri de para cezalarıyla, sansür için seferber edildi.

Ama korkunun ecele faydası yok.

Ne kadar terör dalgası estirseler de gidecekler.

1625431794828-fikret-bila-001.jpg

Tutuklanan gazeteciler yüksek güvenlikli tecrit hapishanelerindeki hücrelere konuluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ragıp Zarakolu Arşivi