Rusya'dan faizde indirim sinyali: Putin, 'Faiz artırmazsak Türkiye gibi oluruz' demişti

Rusya'dan faizde indirim sinyali: Putin, 'Faiz artırmazsak Türkiye gibi oluruz' demişti
Şubatta faiz artırımının ardından nisan başında faiz indirimine giden Rusya Merkez Bankası, faizde yeni indirim sinyali verdi. Putin, daha önce bu konuda Türkiye'yi örnek göstermişti.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, 29 Nisan’daki para politikası toplantısındaki yüzde 17 seviyesinde bulunan politika faizini düşürmeyi değerlendireceklerini açıkladı.

Reuters’ta yer alan habere göre Nabiullina, Rusya’daki işlemlerini askıya alan VISA ve MasterCard’a alternatif olarak MIR banka kartlarının kullanımını kabul eden ülke sayısını artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Rusya Merkez Bankası, 28 Şubat’ta olağanüstü toplantıyla yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye yükselttiği politika faizinde 8 Nisan’da 300 baz puanlık indirime gitmişti. Banka, politika faizini yüzde 20'den yüzde 17'ye indirmişti.

Bankanın açıklamasında, "Bugünkü faiz kararı, ivmelenen tüketici fiyatları artışındaki risk dengesinin değişiminin, ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamanın ve finansal istikrara karşı risklerin bir yansımasıdır" denildi.

Öte yandan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, hafta başında da politika faizinde indirimlerin devam edeceğini ve sermaye kontrollerinin gevşetilebileceğini açıklamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali öncesinde geçen yılın sonlarında yaptığı bir açıklamada, para politikalarına ilişkin bir soruya yanıtında Rusya Merkez Bankası'na faiz uyarısı yaparak, Türkiye'yi işaret etmişti. "Rusya'nın enflasyonda yeniden yüzde 4 hedefine dönmesi gerekecek" diyen Putin, Merkez Bankası'nın faiz artırmaması halinde 'Türkiye'deki gibi bir duruma düşülme tehlikesi' olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar