Koç Üniversitesi ve KONDA araştırdı: Halka göre yıl sonu enflasyonu yüzde 96 olacak

Koç Üniversitesi ve KONDA araştırdı: Halka göre yıl sonu enflasyonu yüzde 96 olacak
Koç Üniversitesi'nin KONDA Araştırma işbirliğiyle yaptığı hanehalkı enflasyon beklenti anketine göre, halk 2024 yılının yüzde 96 enflasyon oranıyla tamamlanacağını düşünüyor. Enflasyon konusunda en umutsuz kesim ise emekliler oldu.

Artı Gerçek - Koç Üniversitesi, KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi işbirliğiyle nisan ayından itibaren Hanehalkı Enflasyon Beklentileri'ni ölçmeye başladı.

Anket uygulayıcıları, hanehalkı yıl sonu enflasyon beklentilerinin Ocak 2024-Nisan 2024 döneminde yüzde 72’den yüzde 96’ya yükseldiğini belirterek bu değişimin, yılın ilk çeyreğinde manşet enflasyon rakamında gözlenen artışın ötesinde olduğunu vurguladı. Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, ankette sorulan bir diğer soru “Buzdolabı, elektronik eşya gibi dayanıklı tüketim mallarını almak için şu an uygun bir zaman mıdır (yoksa bekleyip altı ay sonra satın almayı mı tercih edersiniz)?” sorusu oldu ve bu soruya anket katılımcılarının yüzde 92’si 'evet' yanıtını verdi.

EN YÜKSEK ENFLASYON TAHMİNİ EMEKLİLERDEN GELDİ

Kişilerin çalışma durumuna göre de enflasyon tahminleri değişim gösteriyor. Enflasyon beklentisi en yüksek olan grup, yüzde 111,09 ile emekliler olurken, yüzde 98,37 tahminle işsizler ikinci sırada yer aldı. Bu grupların geçinme durumu açısından en çok zorluk yaşayan gruplar olduğu vurgulanan anket sonuçlarına göre, beyaz yakalı çalışanların yılsonu enflasyon tahmini yüzde 96,88, işçi, esnaf ve çiftçilerin yüzde 97,90, ev kadınlarının yüzde 91,96, öğrencilerin ise yüzde 84,04 oldu.

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 36 olduğu göz önüne alındığında, halkın tahmininin çok daha yüksek olduğu görülüyor.

Öne Çıkanlar