Piyasalarda son durum: Dolar ve euro 2022 yılının zirvesine mi gidiyor?

Piyasalarda son durum: Dolar ve euro 2022 yılının zirvesine mi gidiyor?
Dolar, bir aydan fazla süredir işlem gördüğü 14.5-15 bandı içinde sınırlı yükselişini sürdürürken bugün piyasada TMCB enflasyon raporu ve Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyareti takip edilecek.

+GERÇEK - Kamunun yön belirleyiciliği olduğu dolar kuru nisan ayında ilk kez 14.8'in üzerine çıkarken, piyasalarda ABD başta olmak üzere küresel merkez bankası sıkılaştırma adımlarının yarattığı sert satış baskısı gibi etkiler dış gündemde takip ediliyor.

ABD doları, diğer büyük para birimleri karşısında 20 yılın zirvesine yaklaştı. Dolar/yen kuru 20 yıl sonra ilk defa 130 seviyesini aştı. Euro/dolarda da 20 yılın dibine yaklaşıldı. Dolar/TL'de ise görece sakin seyir dikkat çekiyor.

Dolar endeksi bugün 103,70’i gördü ve böylece 3 Ocak 2017’deki 103,82’lik zirveye yaklaştı. Bu seviye de aşılırsa dolar endeksi 20 yılın zirvesine yükselmiş olacak.

EURO/DOLAR 20 YILIN DİBİNE YAKIN

Euro/dolar paritesi bugün düşüşünü sürdürdü ve 1,0483’e kadar geriledi. Nisan 2017 sonrasında dün ilk defa 1,06’nın altını gören parite, geçen sene mayıs ayında 1,22, yıl başında 1,13 seviyelerindeydi.

Euro/dolar paritesi 31 Mart 2017'de 1,0341'e kadar gerilemişti. Bu dip seviye de kırılırsa, Euro/dolar’da 20 yılın dibi görülmüş olacak.

Bugün dolar/TL kuru 14,83'ü görürken, euro/TL kuru 15,56'ya kadar geriledi.

DOLAR/YEN 20 YIL SONRA 130’U AŞTI

Öte yandan, dolar/Japon yeni kuru da 20 yıl sonra ilk defa 130 seviyesini aştı. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) aşırı gevşek para politikasını sürdürme kararı, bu gelişmede etkili oldu.

Dolar/yen kuru, bir sene önce 108, yıl başında 115 seviyesindeydi. Dolar/yen kurunda nisanda, yüzde 6,9 ile son beş yılın en sert artışı yaşandı.

DOLAR NEDEN GÜÇLENİYOR?

Artan enflasyona karşı ABD ile Avrupa ve Japonya merkez bankalarının farklı tepki vermeleri ve ekonomik büyüme performanslarındaki farklılıklar, ABD dolarının güçlenmesinde etkili oluyor.

ABD’de yüzde 8,5’e yükselen mart enflasyona karşılık ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önümüzdeki üç toplantıda toplamda 150 baz puanlık faiz artışına gidebileceği ve sene sonunda politika faizinin yüzde 3’e ulaşabileceği tahmin ediliyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise yüzde 7,4’e ulaşan enflasyona karşı sıfır seviyesindeki politika faizinde henüz değişikliğe gitmedi.

Japonya’da ise merkez bankası (BoJ), ekonomiyi desteklemek için eksi faizde ve yüksek hacimli varlık alımlarında ısrar ediyor. Fed’in ise faiz artışlarının yanı sıra, hazirandan itibaren bilançosunu küçültmeye başlaması muhtemel.

Fed ile diğer merkez bankaları arasındaki politika ayrışması ve ABD ekonomisinin diğer büyük ekonomilere göre daha iyi performans göstermesi, uluslararası yatırımcıların ABD tahvillerine yönelmesine neden olurken, ABD dolarının güçlenmesinde etkili oluyor.

Sidney merkezli Westpac şirketinin kur stratejisti Sean Callow, dolar/yen kurunda, 2002 yılı zirvesi olan 135’in de aşılabileceğini belirtti.

YÜKSEK ENFLASYON BEKLENTİLERİ SÜRÜYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ihracatçılardan ve turizm dahil döviz kazandırıcı hizmetlerden döviz varlıklarını artırıcı adımlarını güçlendirerek sürdürüyor. Bu kesimlerden elde ettiği dövize rağmen, TCMB'nin swap hariç döviz rezervleri eksi 45 milyar dolar seviyelerinde kalırken, bu gerçekleşme TCMB'nin yeni yöntemlerle elde ettiği dövizin kamunun belirleyici olduğu kur politikasında yılbaşından beri döviz satışında kullandığını gösteriyor.

Piyasalar enerji maliyetlerindeki artışla birlikte ekonomi politikalarının her geçen gün daha fazla dövize ihtiyaç duyması nedeniyle sürdürülebilirlik konusunda büyük endişeler taşıyor.

Hükümet ise kurda istikrarın sağlandığı ve faiz sorunun bittiğini, bundan sonra da sırada yüksek enflasyonda yılsonuna doğru başlayacak düşüş olduğunu söylüyor.

Hali hazırda yüzde 60'ı aşan enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde 70-80 bandına kadar yükselmesi beklenirken, yılsonu enflasyon beklentileri de her geçen gün belirginleşen yukarı revizyonlarla yüzde 55'i aştı.

TCMB'nin bugün belirgin yukarı güncellemesi beklenen enflasyon tahmini 2022 yılı sonu için orta noktası yüzde 23.2 olmak üzere, yüzde 18.6 ile yüzde 27.8 aralığında bulunuyor.

Bankacılar yılsonu tahminlerinin ötesinde bankanın rapor içinde paylaştığı grafiklerden daha kısa vadeli ve piyasa tahminlerine daha yakın gerçekleşmesi olan enflasyon tahmin patikasını da izleyecekler.

BDDK ise bankalardan platformlar aracılığı ile gerçekleştirdikleri döviz işlemlerini şube, hazine ve mobil bankacılığa taşımasını da istedi.

Dolar/TL Rusya'nın Ukrayna işgali ile yerleştiriği 14.5-15 dar bandında kalmaya devam ederken geçen haftaya göre kurda sınırlı da olsa yükselişler de görülüyor. Dolar/TL, nisan ayında ilk kez 14.8'i aşmış durumda. TL'nin dolar karşısındaki bir aylık değişimi hala sıfır seviyesinde. Kur bu sabah 14.8200/14.8250 seviyesinde.

ERDOĞAN'IN SUUDİ ARABİSTAN ZİYARETİ TAKİP EDİLECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan'a düzenleyeceği iki günlük ziyaret de piyasanın ana gündeminde yer alıyor.

Cumhurbaşkanlığı, "Ziyaret kapsamında yapılacak görüşmelerde, Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler tüm veçheleriyle gözden geçirilecek; işbirliğinin geliştirilmesi imkânları ele alınacaktır" dedi.

Ankara son yıllarda Arap ülkeleri ile durma noktasına gelen ilişkileri onarmak için bir dizi adım attı. Bu kapsamda ekonomik ilişkilerde olası gelişmeler de piyasalarda yakından takip ediliyor.

Kamunun belirleyici olduğu kur politikasında ihtiyaç duyulan dövizin her gün artıyor olması nedeniyle piyasa Suudi Arabistan'dan TCMB swap, ticaretin yeniden canlanması ve olası özel sektör işbirlikleri gibi adımlarların döviz dengesine katkı verip vermeyeceğini takip edecekler.

TCMB'nin 28 milyar dolara ulaşan uluslararası merkez bankaları ile swap adımlarını genişletirken görüşmeleri devam eden swap anlaşmaları arasında Suudia Arabistan da yer alıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar