Erdoğan, Suudi Arabistan'a gidiyor: Riyal, dört yılda TL karşısında yüzde 350 değerlendi

Erdoğan, Suudi Arabistan'a gidiyor: Riyal, dört yılda TL karşısında yüzde 350 değerlendi
Doların, 4 TL'yi aştığı 2018'de Suudi Arabistan'ın para birimi Suudi Riyali 0,89 liraydı. Geçen dört yılda Suudi Riyali, TL karşısında yüzde 350 değer kazandı.

+GERÇEK - 2 Ekim 2018'de muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda Riyad'dan gelen bir ekip tarafından öldürülmesinin ardından soğuyan Suudi-Türkiye ilişkileri, ısınmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu perşembe günü Riyad'ı ziyaret etmeyi planladığı belirtildi. 

İngiliz haber ajansı Middle East Eye'ın Türkiye Büro Şefi Ragıp Soylu'ya konuşan üç kaynak, ziyaretin perşembe günü için planlandığını; ancak planlama problemleri nedeniyle gelecek aya sarkabileceğini belirtti. 

İngiliz haber ajansı Reuters da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, perşembe günü (28 Nisan) Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceğini iddia etti. Ajans, iddiayı iki kaynağa dayandırdı. Erdoğan’ın perşembe günü Suudi Arabistan’ı ziyaret etmesi ve ziyarette Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile görüşmesi planlanıyor. 

Reuters’a bilgi veren  üst düzey bir yetkili, "Erdoğan’ın perşembe günü Suudi Arabistan’a gitmesi planlanıyor. Bu yönde bir hazırlık var. Bir gece kaldıktan sonra Güney Afrika’da birkaç ülkeyi daha kapsayan ziyareti olacak" dedi.

Görüşmenin amacını "ticaretin ve ikili ilişkilerin gelişmesi ve bölgesel konulara katkı sağlanması" olarak özetleyen yetkili şöyle devam etti: 

"(Erdoğan’ın) Suudi Arabistan gezisinde Veliaht Prens Muhammed ile de görüşme sağlanacak. Suudi Arabistan ile son dönemde ticarette kayda değer bir kıpırdanma var. Ekonomi, yatırımlar, bölgesel konular, ikili ilişkilerde sorunlu dönemin geride bırakılması dahil birçok konu ele alınacak. İki taraf için de verimli bir görüşme olması öngörülüyor."

ERDOĞAN'IN OLASI ZİYARETİ AÇIKLANMIŞTI

Erdoğan, ocak ayında Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlediği etkinliğinin çıkışında bir kişinin sorusunu yanıtlarken, Suudi Arabistan'a gideceğini açıklamıştı.

Etkinlik çıkışında Suudi Arabistan'a ihracat sorununun çözülmesini isteyen bir iş insanının sorusunu cevaplayan Erdoğan, "Şu anda şubatta beni bekliyor. Söz verdi, ben de şubat ayında Suudi Arabistan'a ziyaretimi yapacağım" ifadelerini kullanmıştı. Sonrasında da ziyarete dair kesin bir tarih verilmemişti.

'CEMAL KAŞIKÇI' DAVASI ETKİSİ

Son dönemde Türkiye’nin özellikle Ortadoğu ve Körfez Bölgesi’nde ilişkileri onarma çalışmaları kapsamında Türkiye ile Suudi Arabistan arasında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018’de İstanbul’da konsoloslukta öldürülmesinin ardından bozulan ilişkileri de yumuşamaya başladı.

Teknik düzeyde başlatılan görüşmeler siyasi zemine de taşındıktan sonra iki ülke liderlerinin görüşmeleri için hazırlık yapılıyordu.

Türkiye geçen günlerde, Kaşıkçı’nın İstanbul’da başkonsoloslukta öldürülmesi ile ilgili 26 sanıklı davada yargılamanın durdurularak dosyanın Suudi Arabistan’a devredilmesine karar vermişti. Muhafelet bu adımın Türkiye’nin döviz girdisi yaratma ihtiyacı nedeniyle atıldığını belirterek kararı eleştirmişti.

TCMB’nin uluslararası merkez bankaları ile swap adımlarını genişletirken görüşmeleri devam eden swap anlaşmaları arasında Suudi Arabistan da yer alıyor.

7 Nisan'da Türkiye, Kaşıkçı dosyasını "sanıkların yabancı uyruklu olması nedeniyle yakalama emirlerinin yerine getirilemeyeceği ve ifadelerinin alınamayacağı" gerekçesiyle, cinayet için dava sürecinin çoktan sona erdiği Suudi Arabistan'a devretmişti.

MEE'ye konuşan bir kaynak, Suudi Veliaht Prens Muhhamed bin Selman'ın Erdoğan'ın ziyaretini "Kaşıkçı konusunu tamamen kapamak için kullanacağını" iddia etti. "Selman için konu tamamıyla Kaşıkçı. Bu konuda takıntılı, onun için kişisel bir mesele" diyen kaynak, "Veliaht prens olaya Amerika'nın dahil olmasından ve konuyu ilk günlerde kapamamasından Erdoğan'ı sorumlu tutuyor" dedi.

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, turizmin bu yıl canlı geçeceğini, beklentilerin çok iyi olduğunu söylediği toplantıda "Şimdi herhalde Suudlar da gelmeye başlar" dedi. Bakanın "gelmeye başlar" dediği Suudların para birimi TL karşısında dört kat daha değerli bir seviyede seyrediyor.

Suudi Riyali’nin TL karşında kısa sürede tarihi zirveler gördü. TL’nin tarihi dip seviyesini yaşadığı 2021 Aralık’ta Suudi Riyali (SAR) TL karşında 4,92 seviyesine ulaşmıştı.

Cuımhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, bugün ise SAR/TL paritesi 3,95’ten işlem görüyor. 2018’in nisan ayında dolar/TL  karşında bugün SAR/TL seviyesinde işlem görüyordu. Suudi Riyali, TL karşısında 4 yılda tam yüzde 350 değer kazandı.

NEBATİ: ŞİMDİ HERHALDE SUUDLAR DA GELMEYE BAŞLAR

İstanbul’daki otellerde mayıs ayındaki doluluk oranının yüzde 92’ye ulaştığını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Nisanda Araplar kesildi. Doluluk oranı İstanbul’da yüzde 68 civarında gidiyor şu an. Önümüzdeki ay otellerde yer bulunamayacak. Araplar daha gelmeye başlamadı, şimdi herhalde Suudlar da gelmeye başlar. Turizm ile ilgili beklentilerimiz çok iyi, bir defa ben hedefimizi geçeceğimize inanıyorum, kriz öncesi hedefimizi. Harcamalar arttı, gelenler fazla kalıyor, şu an otelleri iki üç ay kapatanlar var" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar