Piyasalarda ambargo rallisi: Petrol fiyatlarında artış sürecek mi? Uzman kuruluşlar ne diyor?

Piyasalarda ambargo rallisi: Petrol fiyatlarında artış sürecek mi? Uzman kuruluşlar ne diyor?
ABD'nin Rus petrolüne yönelik ambargo kararı sonrası petrol fiyatlarındaki ralli devam etti. Petrolün varilinin 200 doları göreceği belirtildi, yıl sonu için petrol fiyatı tahminleri arttı.

+GERÇEK - Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın etkisi petrol fiyatlarına yön veren ana unsur olmaya devam ediyor. ABD'nin Rusya'ya yönelik yeni tur yaptırımlarında petrol alımlarına ambargo uygulamasıyla ABD ham petrolünün 127 dolar civarındaki rallisi devam etti. Brent petrolde de 130 doların üzerinde bir seyir izleniyor.

Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın başlamasından bu yana petrol fiyatlarında yüzde 35'i aşan yükseliş izlendi. Yılbaşından bu yana petrol fiyatlarındaki prim ise yüzde 60'ı aştı.

ABD BAŞKANI BIDEN AMBARGO KARARINI DUYURDU

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna savaşı yaptırımları kapsamında ABD'nin Rusya'dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladıklarını duyurdu.

Biden, Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, Ukrayna savaşından dolayı Rusya'ya uygulanan yaptırımlar konusunda değerlendirmelerde bulundu.

ABD'nin Rusya ekonomisinin atardamarlarından birini hedef aldığını belirten Biden, "Rus petrolü, gazı ve enerjisinin ithalatını yasaklıyoruz. Rus petrolü artık ABD limanlarında kabul edilmeyecek" dedi.

Biden, bu adıma ABD Kongresi ve halkından çok büyük destek olduğuna işaret ederek, "Biz bu adımı atarken Avrupalı ortaklarımızın ve müttefiklerimizin bizimle aynı pozisyonda olmamasını anlıyoruz. ABD, Avrupa'nın tamamından daha çok petrolü kendi ülkesinde üretiyor" diye konuştu.

İngiltere'de kademeli olarak alımlarını durduracağını açıklarken, enerji devi Shell de Rusya'dan spot petrol alımından çıkacağını duyurmuştu.

Rusya ham petrolle birlikte dizel gibi petrol ürünleri açısından da OPEC+ koalisyonunun önemli üyelerinden biri.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası batılı ülkelerin başlattığı yaptırımlar petrole sıçradı. Petrolde sert fiyat artışları sürerken uzman kuruluşlar şuanda varil başına 130 dolar seviyelerinde olan Brent petrolün 200 doları görebileceği konusunda uyardı.

Petrolde Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından arz endişeleriyle başlayan fiyat artışları yaptırımla birlikte daha da arttı. Brent petrolün varil fiyatı 130 doları aştı. İşgalden önce 97 dolar olan petrolün varil fiyatı savaşın başlamasından bugüne kadar yüzde 34 artmış oldu.

ABD'nin 2021'deki petrol ve petrol ürünleri ithalatında Rusya'nın payı yüzde 8 idi ve Rusya'dan günde ortalama 700 bin varil ham petrol ithal ediliyordu.

FİYAT ARTIŞLARI NEDENİYLE KORKUTAN TAHMİNLER

Fiyat artışları nedeniyle enerji şirketleri ve bankalar da petrol fiyatlarına ilişkin tahminlerini güncelledi. Bazı tahminler 200 doları aşarken Rusya Başbakan Yardımcısı petrolün varil başına 300 doları aşabileceğini iddia etti.

Oslo merkezli enerji danışmanlığı şirketi Rystad Energy’nin analistleri dün yaptığı açıklamada, Avrupa ve ABD’nin Rus petrolünün ithalatını yasaklaması nedeniyle küresel petrol fiyatlarının varil başına 200 dolara yükselebileceğini söyledi.

Rystad Energy analistleri, 200 dolarlık tahminin batı yaptırımlarının günde yaklaşık 4 milyon varil Rus ham petrolünü etkileyeceği varsayımına dayandığını söyledi.

BANKALAR DA TAHMİNLERİ YÜKSELTTİ

İngiltere merkezli finans devi Barclays de son yayınladığı raporda Rusya’da petrol ve gaz ithalatının büyük ölçüde duracağına dayanan en kötü senaryonun gerçekleşmesi halinde Brent petrolünde fiyatın bu yaz 200 dolar seviyesine tırmanabileceğini söyledi.

ABD’li bankacılık devi Goldman Sachs da, Ukrayna krizi nedeniyle dünyanın şimdiye kadarki en büyük enerji arz şoklarından biriyle karşı karşıya kalabileceğini söyleyerek Brent petrolü için fiyat tahminlerini artırdı. Goldman, 2022 yıl sonu için fiyat tahminini varil başına 98 dolardan 135 dolara yükseltti.

KÜRESEL PAZAR İÇİN FECİ SONUÇLARA YOL AÇAR

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak da, önceki gün yaptığı açıklamada, ABD ve Avrupa Birliği'nin Rusya'dan petrol ithalatını yasaklaması halinde petrol fiyatlarının varil başına 300 doların üzerine çıkabileceğini söylemişti

Novak, açıklamasında, "Rus petrolünün reddedilmesinin küresel pazar için feci sonuçlara yol açacağı kesinlikle açıktır. Avrupa bugün yılda yaklaşık 500 milyar metreküp gaz tüketiyor. Bu tüketimin yüzde 40'ı Rusya tarafından sağlanıyor. Rusya onlarca yıldır her şeye rağmen her zaman güvenilir bir ortak olmuştur" ifadelerine yer vermişti.

İRAN VE VENEZUELA PETROLÜ YENİDEN GÜNDEMDE

Petrol için şimdilik tek umut İran ham petrolünün piyasaya dönmesi. Ayrıca, ABD Venezuela ile ambargoların hafifletilmesi için de görüşmelere başladı. Ancak bu gelişmeler hızla hayata geçemeyebilir.

Dün Rus petrolüne alternatif arayan ABD, 2019’da yaptırım uygulamaya başladığı Venezuela petrolü için Caracas yönetimi ile yeniden görüşmelere başlamış, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ilk görüşmelerin olumlu geçtiğini duyurmuştu.

AKARYAKIT FİYATLARI SÜREKLİ ARTIYOR

Petrol fiyatındaki artış akaryakıt fiyatlarının da sürekli artmasına sebep oluyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, alınan sert yaptırım kararları ve dolar kurundaki artışlar, akaryakıtta zam yağmurunu beraberinde getiriyor. Türkiye’de bu gece gelmesi beklenen zamla birlikte, akaryakıt fiyatları peş peşe yedinci gün de zamlanmış olacak.

ENERJİ BAKANLIĞI'NDAN RUS PETROLÜ AÇIKLAMASI

Enerji Bakanı Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin Rus petrolünü satın almaya devam edeceğini ve küresel talebi karşılamaya yardımcı olacak bir adımla İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasını umduğunu belirtti.

Bayraktar, Türkiye’nin doğalgaz talebinin yüzde 45’ini, petrolün yüzde 17’sini ve benzinin yüzde 40’nı Rusya’dan karşıladığını söyledi. Bayraktar, "Dünyanın daha çok petrole ihtiyacı var. ABD’den, Venezuela’dan, İran’dan, Suudi Arabistan’dan nereden olursa olsun bir yerden (petrol) gelmeli" ifadelerini kullandı.

YENİ BİR TEDARİK SORUNU YAŞAYAMAYIZ

Bayraktar, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı petrolü kolay kolay başka bir yerden tedarik edemeyeceğini söyleyerek, "Rusya eskiden beri güvenilir bir tedarikçi" dedi.

Türkiye, Washington 2018’de, 2015 İran nükleer anlaşmasından çıkmadan ve İran’a karşı yaptırımları yeniden devreye almadan önce İran’dan günde 200 bin varil ham petrolü ithal ediyordu.

Bayraktar, "Bir anda sıfıra indik. Bu sefer de Rusya ile yeni bir tedarik sorunu yaşayamayız" dedi.

Türkiye, Washington ve Tahran’ın yakında İran’ın 2015 nükleer anlaşmasını yeniden uymaya başlamasını sağlayacak anlaşmaya varmasını umuyor. İran ve ABD neredeyse bir yıldır anlaşmayı yeniden devreye almak için görüşmeler yürütüyor.

Bayraktar, "Umarım İran sorunu yakında çözülecek. Bu durumda (arz) sorunu ile baş etmemiz daha kolay olacaktır" diye ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar