Ambargo ve Zelenskiy'nin NATO açıklaması küresel piyasaları dalgalandırdı

Ambargo ve Zelenskiy'nin NATO açıklaması küresel piyasaları dalgalandırdı
AFP'nin Zelenskiy'nin açıklamasını 'Ukrayna NATO üyeliği için artık ısrar etmiyor' ifadeleriyle vermesi ve ABD'nin Rus petrolüne ambargo kararı alması fiyatlamalarda dalgalanmaya yol açtı.

+GERÇEK - Agence France-Presse (AFP) Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin pazartesi akşamı ABC News’e verdiği röportajın haberini yaparken, "Ukrayna NATO üyeliği için artık ısrar etmiyor" ifadelerini kullandı. Küresel piyasalarda bu haber ABD'nin Rus petrolüne ambargo kararıyla birlikte fiyatlamalarda dalgalanmaya yol açtı.

Küresel piyasalar bir AFP haberinde Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin açıklamalarının NATO üyeliği konusunda ısrarcı olmayacağı şeklinde yorumlanması ve ABD ile İngiltere’nin Rus petrol ithalatını yasaklaması gibi gelişmelerle karışık bir seyir izliyor.

Rusya’ya petrol ambargosu açıklamaları sonrası ham petrolün varil fiyatı yüzde 2’nin üzerinde artışla $126 seviyesinin üzerine çıktı. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3,2 yükselişle 131 doları aştı.

Wall Street endeksleri salı günü dalgalı bir seyir izledikten sonra kapanışta düştü. S&P 500 yüzde 0,72, Nasdaq 100 yüzde 0,39 geriledi. S&P gün içinde bir ara yüzde 2 yukarıdaydı. Bu sabah ABD vadeli endeksleri yeniden artıda.

Asya endeksleri Rusya-Ukrayna gelişmelerinin yanı sıra Çin enflasyonu ile Japonya büyümesini de takip etti. Japon Nikkei 225 düşüşle kapanırken, Çin CSI sert satışlar izlendi. Çin'de sert satışlara Norveç Varlık Fonu'nun bazı hisselerdeki sahipliğini azaltması yönündeki haberler zemin oluşturdu.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,85 sınırında, yükselişini üçüncü güne taşıyor. AFP haberinin etkisi ile dolar ve yen değer kaybetti.

AFP'NİN SES GETİREN ZELENSKIY HABERİ

Bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Rusya’nın Kiev’e yönelik bombardımanı yoğunlaştırdığını söyledi. Rus güçlerin büyük bölümünün hala Ukrayna’nın başkentinin 60 kilometre uzağında olduğunu ifade eden yetkili Mariupol’un izole edildiğini ancak henüz Rus kontrolüne geçmediğini bildirdi.

Agence France-Presse (AFP) Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin pazartesi akşamı ABC News’e verdiği röportajın haberini yaparken, "Ukrayna NATO üyeliği için artık ısrar etmiyor" ifadelerini kullandı. Zelenskiy ABC röportajında NATO üyeliği umudundan vazgeçtiğini söylemese de "Uzun zaman önce NATO’nun Ukrayna’yı kabul etmeye hazır olmadığını anladıktan sonra bu konuyla ilgili beklentimi azalttım. İttifak tartışmalı şeylerden ve Rusya ile yüzleşmekten korkuyor. Dizlerinin üzerinde bir şey için yalvaran bir ülke olmayı asla istemedim. Ve biz o ülke olmayacağız, ben de o başkan olmayacağım" ifadelerini kullanmıştı.

Polonya MiG-29 uçaklarını ABD’ye teslim edilmek üzere Almanya’ya sevk etmeye hazır olduğunu açıklarken, ABD’li üst düzey bir yetkili bu yönde bir adımın Putin tarafından "bir saldırı" olarak değerlendirileceğini belirtti.

Ukraynalı bir yetkiliye göre Sumi kentinden 61 otobüs dolusu insan tahliye edildi, 1.000 yabancı öğrenci tren ile Lviv sınırına geldi.

Öte yandan Rusya Merkez Bankası, döviz işlemlerine yönelik yeni kısıtlama kararları aldı. Buna göre ülkedeki bankaların halihazırda döviz hesabı olmayan vatandaşlara nakit döviz satışı 9 Mart itibarıyla altı ay süresince yasaklandı. Döviz mevduat sahipleri ise azami 10 bin dolar nakit çekebilecek.

Fitch, Rusya’nın kredi notunu en düşük ikinci seviyeye düşürdü ve ülkenin ekonomik izolasyon nedeniyle her an temerrüde düşebileceğini öngördü. Coca-Cola, PayPal, McDonald’s ve Starbucks Rusya’daki operasyonlarını askıya alan en yeni küresel şirketler oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar