Asgari ücrette sendikaların önerdiği tutara DİSK'ten ilk tepki: Kabul edilemez

Asgari ücrette sendikaların önerdiği tutara DİSK'ten ilk tepki: Kabul edilemez
Önder, işverenleri temsil eden TİSK’in 3 bin 100 lirayı 'uygun' bulduğunu, işçileri temsilen toplantıda bulunan Türk-İş’in ise '3 bin 900’ün altına düşmez' dediğini açıkladı.

Milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3üncü toplantısı Türkiye İşveren Sendikaları (TİSK) ev sahipliğinde sona erdi. Çalışma Genel Müdürü Önder, "TİSK asgari geçim tutarını 3100, Türk-İş 3579 lira olarak öngörüyor" dedi. DİSK’ten "Kabul edilemez" açıklaması geldi.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında bugün üçüncü toplantısı sona erdi. Çalışma Genel Müdürü Nurcan  Önder, "Yaptığımız hesapta Hacettepe tarafından verilen parametrelere rakamları karşılaştırdık. Bu rakamlara göre, 2 bin 979 lira ile 3 bin 567 lira arasında eski formüle göre değişiyor. TİSK bu rakamı 3 bin 100 lira olarak daha uygun buluyor. 3 bin 567 liraya Türk-İş diyor ki ben daha farklı besin kaynaklarını tercih ederim diyerek bu rakam da 3 bin 900’ün altına düşmez diyor" açıklamasında bulundu.

Asgari ücretin belirlenmesinde net bir tarih henüz belirlenemediğini duyuran Önder, "Bugüne kadar açıklanan bir rakam yok. Bu sene ilk defa bu kadar erken toplantıyı yaptık. 4 toplantı karar toplantısı olacak. Beklenen açıklamayı o gün yapacağız. Cumartesi bakanlığımızın toplantısı var. Asgari ücret bugüne kadar hep Aralık ayının son haftasında açıklanıyordu ama bu kez daha erken olacak" dedi. 

TÜRK-İŞ VE TİSK'DEN AÇIKLAMA 

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Irgat "Asgeri ücretli arkadaşlarımız başta olmak üzere enflasyona ezdirilmeyecek. 3 bin 161 lira gibi bir rakam olmadı. Devletimizin resmi kuruluşu var TÜİK. Esas almak zorunda olduğumuz kurum TÜİK. 3 konuda mütabakatya vardı. SGK işçi primlerinin 5 puan olarak revize edilmesi. 5 puanlık payın işçilere de sağlanması. Toplu sözleşme olan yerlerde yüzde 1 vergi diliminin indirilmesi. Yüzde 6 toplu sözleşme olmadığı yerlerde yüzde 3 olması şeklinde mutabakatımız var.

Enflasyona karşı koruyacağız. Görüşmelerimiz devam ediyor. Yıl sonu enflasyonu az çok tahmin ediyoruz onların üzerinden görüşüyoruz. Bir orta yolu bulacağız öyle deyelim. Net olarak bir rakam telefuz edilmedi. Müzakerelerimiz devam ediyor. Enflasoynun daha da yükseleceği kanaatimiz var. Rakamları ona göre belirleyeceğiz. Son aylardaki anormal enflasyon dengelerini değiştirdi" dedi.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da "3100 TL gibi bir teklifimiz söz konusu değil. Orta yolu bulacağız. Asgari ücretlinin enflasyona ezdirilmeyeceği ortada" ifadesini kullandı.

'RAKAM ÖNERİSİ OLMADI'

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, "Biz üçlü saç ayağının en önemli temsilcisi olarak ülke geleceği için önemli kararlar vermeye çalışıyoruz. Komisyonda yapılan toplantıda rakam önerisi olmadı. Bu sene kuvvetli bir veri analizi işletmelerden alınan görüşler var. Tabi bazen bizlere düşük gelen yüksek gelen farklı rakamlar zikrediliyor. Bu rakamları çözmede devletimizin işverenlere yapacağı teşvik ve çalışanlara yapılacak vergi indirimlerinin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Bu destekleri alabilirsek biz üçlü imzayı alabileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

DİSK’TEN TÜİK’E TEPKİ: KABUL EDİLEMEZ

İlk teklifler sonrası sosyal medya hesabından açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜİK’in asgari geçim tutarı bu yıl hesaplamadığını hatırlatarak, şunları ifade etti:

"TÜİK her yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonuna sunduğu bekar bir işçinin asgari geçim maliyetine ilişkin hesaplamayı bu yıl komisyona sunmaktan vazgeçmiş. Bu durum kabul edilemez. TÜİK bir kamu kuruluşu olarak yapması gereken temel görevleri savsaklayamaz. Açıkladığı enflasyon oranları ile milyonlarca çalışanın ücretlerini belirleyen TÜİK sıra yaşam maliyetini hesaplamaya gelince bundan kaçınıyor.

Asgari Ücret Tespit Yönetmeliğine göre asgari ücrete ilişkin kararın toplanan bilgi ve belgelere göre hazırlanacak bir gerekçeye dayandırılması zorunludur. Bu bilgi TÜİK tarafından hesaplanması gereken yaşam maliyetidir. TÜİK bütün bilgilere sahip olduğu halde neden bu veriyi komisyona sunmaktan kaçınmaktadır? TÜİK’e bu yönde bir baskı ve telkin mi gelmiştir? TÜİK’in bekar bir işçinin yaşam maliyetini hesaplamaktan kaçınmasının sebebi 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyetinin ortaya çıkması mıdır?

TÜİK bunu saklamak istiyorsa nafiledir. Hesaplamamıza göre 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam maliyeti (yoksulluk sınırı) Ekim 2021 ayı itibariyle 10 bin 335 TL’dir. Bu rakamın kasım ve aralık ayında çok daha yüksek olduğu açıktır."

DOĞRUDAN 7 MİLYON KİŞİYİ ETKİLEYECEK

Türkiye'de yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışan var. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nda bugün gerçekleştirilecek toplantıda sendikalar görüşlerini ortaya koyacaklar.

Bakan Bilgin, yaptıkları anketlerde işçilerin asgari ücret beklentilerinin 3.750 TL ila 4.000 TL arasında değiştiğini belirtirken, işverenlerin ise 3.500 ila 3.750 TL arasında beklentilere sahip olduğunu açıkladı.

İkinci toplantı Türk-İş başkanlığında yapılmıştı. Toplantının sonunda açıklama yapan Toplantı sonrası açıklama yapan TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, asgari ücretin bu hafta içi (Bugün) açıklanacağını söylemişti.

Bu raporların ardından, işçi ve işveren tarafının pazarlık sürecindeki ilk rakamları da telaffuz etmesi bekleniyor.

ERDOĞAN '4 BİNİN ALTINDA OLMASIN' DEDİ İDDİASI

Geçtiğimiz günlerde bazı basın yayın organlarında asgari ücrete ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "4 bin liranın altında olmasın" dediğine ilişkin kulis haberleri yer aldı.

Erdoğan dün akşam yaptığı açıklamada ise, "Dar gelirliler, ücretliler, emekliler başta olmak üzere milletimizin her kesiminin üzerine binen yükleri azaltmak için gereken adımları birer birer atıyoruz. Kamu işçileri ve memurların maaşlarında yapılan artışların ardından asgari ücret düzenlemesinde de aynı anlayışla hareket ediyoruz. Uyguladığımız sosyal devlet ve kapsamlı sosyal yardım politikalarıyla bugüne kadar ülkemizde hiç kimseyi sahipsiz bırakmadık, bundan sonra da bırakmayacağız." ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 825 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 3 bin 40 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 4 bin 203 lira 56 kuruş. Bunun 3 bin 577 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 554 lira 51 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 71 lira 55 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Net asgari ücret yüzde 26 artışla 3.554 lira, yüzde 31 artışla 3712 lira, yüzde 34 artışla 3791 lira, yüzde 40 artışla da 3949 lira, yüzde 45 artışla ise 4096 lira olacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar