Malatya'da ekmeğe zam: 200 gr ekmek 10 TL oldu

Malatya'da ekmeğe zam: 200 gr ekmek 10 TL oldu
Un, akaryakıt ve kira zamları ekmeğe de yansıdı, Malatya'da ekmek 10 TL oldu. Fırıncılar artan maliyetler nedeniyle zam yapmak zorunda kalındığını belirtirken yurttaşlar "Zamlar belimizi büktü" diyerek tepki gösterdi.

Yusuf DURDU


MALATYA - Malatya Fırıncılar Odası elektrik, su ve akaryakıt fiyatlarındaki artışlar, işçi ücretleri, SGK Primleri, işyeri kiraları, un ve diğer girdilerdeki artışları dikkate alarak, pide ekmek ücretinin yeniden düzenlenmesi talebi üzerine Malatya ESOB tarafından 200 gram 7,5 TL olan pide ekmeği, gramı aynı tutularak 10 TL’ye, çıkarttı.

Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, gider kalemlerinin fırıncıları artık zorlayacak düzeyde olduğunu, bu nedenle ekmeğe zam yapma kararının alındığını ifade etti. Artan maliyetlerin yanı sıra yüksek kiralar, un ve akaryakıt fiyatlarındaki artışlar nedeniyle fırıncıların üzerine büyük bir yük bindiğini kaydeden Büyükelçi, Malatya’da bugünden itibaren 200 gram ekmeğin 10 TL’den satılmaya başlandığını belirtti.

whatsapp-gorsel-2024-05-02-saat-13-01-10-483f7151.jpg
Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi

FIRINCI ESNAFI: YETERLİ DEĞİL

Fırıncı esnafı Hacı Pence, “Depremden buyana rayiç almamıştık. Şu ana kadar bir kazancımızda yoktu. Rayiç belirlendi ama yeterli değil. Girdi maliyetleri, un fiyatları, işçilik ücretleri çok yüksek. Kazanmamız için 15 TL olması lazım ama şu anki fiyat 10 TL. İşçilik yüksek, verdiğimiz para yeterli gelmiyor, dolayısıyla işçi bulamıyoruz. Dört kişi çalışmamız gerekirken iki kişi çalışıyoruz. Bir yıldır ekmeğe zam gelmemişti. Bir çuval un 700 TL, kira, işçiye 45 bin lira veriyoruz. Artan maliyetler nedeniyle ekmeğe zam yapıldı” dedi.

Fırıncı esnafı Ali Koçer ise “Mayaya, tuza ve una zam geldiği için ekmeğe de zam yapıldı. Fiyat şu an için yeterli. Una aşırı derecede zam geliyor. Un geçen sene devlet destekliyken 390 TL iken desteğin kesilmesinden sonra 680 lira oldu. Maliyetler arttığı için ekmeğe zam yapıldı” diye konuştu.

YURTTAŞLAR TEPKİLİ

Sabah saatlerinde ekmek almak için fırına giden ve camda asılı olan ‘Ekmek 10 TL’ yazısını gören yurttaşlar ise 200 gram olan ekmeğin fiyatının 7,5 TL’den 10 TL’ye çıkarılmasına tepki gösterdi.

Yumurtadan süt ve süt ürünlerine, etten sebze ve meyveye kadar her şeye üst üste zam geldiğini dile getiren vatandaşlar, “Zamlar belimizi büktü. Ekmek 7,5 TL’yken bile belediyenin ekmek büfelerinin önünde ucuz ekmek kuyrukları oluşuyordu. Mecbur her gün ekmek alıyoruz. Günde 3-4 ekmek alanlar var. Deprem bölgesinde her şeye zam yapıldı. Ekmeğe yapılan zam ayrı bir şok oldu” dediler.

Öne Çıkanlar