ABD Hazine Bakanı Yellen: Şimdilik resesyona dair herhangi bir işaret görmüyoruz

ABD Hazine Bakanı Yellen: Şimdilik resesyona dair herhangi bir işaret görmüyoruz
Yellen, ABD ekonomisinde resesyon yaşanacağına dair şimdilik bir işaret görmediğini ve üst üste iki çeyrek negatif büyüme yaşansa dahi bunun resesyon olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyona karşı mücadelesine güveninin tam olduğunu ve ABD ekonomisinde geniş çaplı bir resesyon yaşanacağına dair şu an için herhangi bir işaret görmediğini belirtti.

NBC kanalının Meet the Press programına katılan Yellen, "İstihdam artışında bir yavaşlama görmemiz olası. Bunun resesyon olduğunu düşünmüyorum. Resesyon ekonomide geniş çaplı bir zayıflık anlamına geliyor. Şu anda böyle bir şey gözlemlemiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ABD’de 40 yılın en yüksek enflasyonunun görülmesiyle artan sayıda analist fiyat baskılarının hafiflemesi için bir resesyon ve daha yüksek işsizlik oranının olması gerektiğini düşünüyor. Haziran ayında 75 baz puanlık artışla 1994’ten beri en büyük faiz artışı kararını alan Fed’in bu hafta yapılacak toplantıda ikinci kez 75 baz puan artış yapması bekleniyor.

Yellen, ABD’de enflasyonun aşırı yüksek olduğunu belirtirken Biden yönetiminin diğer ekonomilerde de yüksek enflasyon yaşandığı argümanını yineledi. "Fed’in görevi enflasyonu aşağı çekecek politikaları uygulamaya sokmak" diyen Yellen, "Bu konuda başarılı olmalarını bekliyorum" dedi.

Yellen ABD işgücü piyasasını örnek göstererek ekonomide üst üste iki kez daralma yaşanması durumunda dahi Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun (NBER) bu durumu resesyon olarak nitelendirmeyeceğini düşündüğünü söyledi.

"İki çeyrek art arda negatif büyüme yaşansa dahi NBER’in bu durumu resesyon olarak niteleyeceğini düşünmüyorum" diyen Yellen, "Çok güçlü bir istihdam piyasamız var. Ayda 400 bin yeni istihdam yaratıyorsanız buna resesyon diyemezsiniz" yorumunda bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar