Yine PISA sonuçları, arayışlar ve Sayı Küpleri (numberblocks)

Çok merak ediyorum, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgi alanına 'Sayı küpleri' çocuk çizgi film dizisi girdi mi ya da yakın dönemde bu filmi Türkçeye düzgün biçimde çevirtip okul öncesinde ve ilkokulun ilk senelerinde çocuklarımıza seyrettirecekler mi?

Küçük çocuklarınıza, torunlarınıza Netflix’de de olan Sayı Küpleri (numberblocks) çocuk filmini izlettiriyor musunuz?

Biraz zor, çünkü söz konusu çocuk filmi 4 ile 7-8 yaşları arası çocuklara hitab ediyor ve görebildiğim kadarıyla, yurtdışında yaşıyorum, bu film sadece İngilizce dönüyor, bizde de o yaş aralığında bu filmi İngilizce izleyebilecek çocuk sayısı muhtemelen bir elin parmakları kadar.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın da zaten o taraklarda bezi yok, Bakanlık sadece ÇEDES programı çerçevesinde Diyanet İşleri Başkanlığı ile “yerli ve milli” hedeflere yönelik ortak programlar düzenliyor, il müftülükleri ile ortak çalışmalar yapıyor, STK (Sivil toplum kuruluşları) olarak nitelendirdiği (sevsinler devletle bu kadar iç içe STK’ları) tarikatlarla ortak imzalar atıyor.

Çok merak ediyorum, aynı Milli Eğitim Bakanlığının ilgi alanına bu çocuk filmi niteliğindeki ama muazzam bir aritmetik-matematik mantıkla hazırlanmış “Sayı küpleri-Number blocks” çocuk çizgi film dizisi girdi mi ya da yakın dönemde bu çocuk çizgi film dizisini Türkçeye düzgün bir biçimde çevirtip okul öncesinde ve ilkokulun ilk senelerinde çocuklarımıza seyrettirecekler mi?

Ben bu diziyi tamamen tesadüfen, Türkiye dışında yaşayan, hasret gidermek için yanına gittiğim torunum nedeniyle öğrendim, hayran kaldım.

Eminim, önümüzdeki senelerde bu çocuk çizgi filmini izlemiş olan çocuklarla izlememiş olan çocuklar arasında PISA sınavlarında fark daha da açılacak.

Ben de, bir Türkiye vatandaşı olarak Milli Eğitim Bakanlığına bu çocuk çizgi filmiyle ilgilenmesi çağrısında bulunuyorum, o sözde STK’lara, Diyanet’e akıttıkları paraların çok az bir kısmıyla bu çizgi filmin yayın hakkı sahibi ile temasa geçsinler, yukarıda belirttiğim gibi 4-8 yaş aralığındaki çocuklarımıza göstersinler, düzgün bir tercüme yaptırsınlar, evlerinde izlemelerinin yolunu bulsunlar ve tüm finansmanı MEB tarafından yapılsın.

Çizgi filmin orijinalinde sayılar sayı küpleri tarafından gösterilmiş, mesela üç küp ile beş küp beraber olunca sekiz isimli küp meydana geliyor, vs, umarım, şayet MEB, hiç zannetmiyorum ama bu konuyla ilgilenirse çocukların objektif olarak ilgisini çeken küpler yerine daha yerli ve milli semboller kullanmaya da kalkmaz, çizgi filmdeki melodileri nihavent makamına çevirmez, MEB bu alana da el atarsa, tekraren ifade ediyorum, hiç zannetmiyorum ama fikri mülkiyet sahibini uyarmak gerekebilir.

SİNGAPUR VE GÜNEY KORE EN ÖNDE

Türkiye 37 OECD üyesi ülke arasında 35’den 32’ye geldi diye adeta bayram ilan etme komikliğini yaptı ama konu hemen gündemden düştü.

Daha önce de yazmıştım, Fransa’nın sıralaması bize oranla mukayese edilemeyecek kadar düzgün ama Fransa bu konuyu, nispi gerilemeyi büyük bir sorun haline getirdi.

Singapur ve Güney Kore PISA sıralamalarında son senelerde hep en önde gelen ülkeler, Fransa’dan bu ülkelere uzman heyetler gönderildi, bu başarının nedenleri araştırılıyor, mukayeseler yapılıyor; bizim MEB acaba bu ülkelere uzman heyetler gönderdi mi, bu konuda bir arayış var mı diye aklıma sorular takılıyor ama hiç de emin değilim, bu amaçla oralara giden yerli ve milli, milli ve manevi değerlere çok bağlı MEB görevlileri varsa, onların da oralarda neler yapacağı konusunda endişelerim mevcut.

Fransa’dan oralara araştırma için gidenlerin ilk dikkatini çeken öğretmen maaşlarının başka kamu görevlilerinin maaşlarına oranla bu ülkelerde yüksekliği, bu maaş sorunu zor bir konu ama öncelikle çözüm için bir niyet gerek.

“Bir yerden başlamak lazım” demiş Charlie Chaplin, ünlü anektodunda, bizde de mesela ÇEDES gibi projelerde, sözde STK’larla yapılan anlaşmalarda harcanan paranın öğretmelerin yaşam kalitesini, bilimsel materyallere ulaşma kolaylığını yükseltmesine yönelik fikirler üretilebilir mesela.


Eser Karakaş: Kadıköy Saint Joseph lisesi muzunu. 1978’de Boğaziçi Üniversitesi İİBF’den mezun oldu. Doktorasını 1985 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yaptı. 1996’dan itibaren İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’nde profesör olarak ders verdi. Bahçeşehir Üniversitesi İİBF’de Dekanlık yaptı. 2016 yılında 675 sayılı KHK ile ihraç edildi. 2008 yılından itibaren Strasbourg Üniversitesi Science Po’da misafir öğretim görevlisi olarak bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Eser Karakaş Arşivi