Allah’ın sopası yok Prof. Numan Kurtulmuş

Can Atalay hakkındaki kararın okutulduğu Meclis'in başkanı Numan Kurtulmuş ile 1994'te Orhan Doğan'ın dokunulmazlığını kaldıran Meclis'in başkanı Hüsamettin Cindoruk'un kaderi kesişti. Kurtulmuş, 28 Şubatçı Hüsamettin Cindoruk ile karşılaştırılacak hep.

Dün (30 Ocak 2024, Salı) TBMM’de Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay hakkındaki yargı kararı okutuldu ve Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

Dünkü TBMM oturumunu TBMM başkan vekili sıfatıyla Adalet eski bakanı Bekir Bozdağ yönetiyordu, TBMM Başkanı Prof. Numan Kurtulmuş ise galiba BAE’lerinde bir gezi-toplantıda idi.

Rivayet Kurtulmuş’un bu kararın altında TBMM Başkanı olarak imzasının olmasını istemediği, daha önce de başka milletvekillerine bu doğrultuda yani Atalay kararının Meclis’te okutulmaması yönünde pozisyon deklare ettiği yönündedir.

Ancak, ne oldu ise, emir demiri nereden ve nasıl kesti ise, Numan Kurtulmuş katılmak zorunda olmadığı bir toplantı için BAE’ne gitti, bu pis işi de Bekir Bozdağ’ın üzerine yıktı, yıkmak zorunda idi muhtemelen çünkü emir yüksek yerden geliyordu, Meclis Başkanlığı olarak bu kararı okumayacağız da diyemedi vekillere ama manzara ortada, Numan Kurtulmuş’un da bu pis işin içindeki rolünü tarih yazacak.

Bu olay bana 3 Mart 1994 tarihinde TBMM’de yaşanan çok benzer bir olayı hatırlattı.

O gün (3.3.1994) de TBMM’de Şırnak Milletvekili Orhan Doğan’ın dokunulmazlığı kaldırıldı, Meclis çıkışında ise polisler Orhan Doğan’ı, yarım saat önce milletvekili idi, çok da nazik olmayan bir hareketle ensesinden bastırarak bir polis arabasına bindirdiler, uzun sürecek bir özgürlük yoksunluğu dönemi başladı rahmetli Doğan için, bir süre sonra da sağlık nedenleriyle yaşamını yitirdi; Orhan Doğan bugünkü DEM partisinin sözcüsü Ayşegül Doğan’ın babası.

Bu konunun Prof. Numan Kurtulmuş ile ne alakası var diye sorabilirsiniz, anlatacağım.

Mart 1994’de, Orhan Doğan’ın dokunulmazlığının kaldırılacağı dönem, TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, malum kendisi merhum Adnan Menderes’in Yassıada avukatı. Parti kapatmalarına ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına bu mesleki geçmiş nedeniyle biraz da zorunlu olarak karşı, yarı argo bir tabirle “eli mahkum”.

Ama, Can Atalay konusunda Numan Kurtulmuş’a nasıl emir yüksek tepelerden gelmiş ise, çok muhtemel Cindoruk’a da Orhan Doğan kararı başka yüksek yerlerden geliyor hem Cindoruk hem Kurtulmuş, Tarzanlar zor durumda, daha önce bu işlere çok taraftar olmadıklarını deklare etmişler ama emir demiri kesiyor.

Bugün Kurtulmuş icabet etmesi zorunlu olmayan BAE gezisine yılana sarılır gibi sarılıyor, nasılsa bu işi rahatlıkla yapacak bir Bekir Bozdağ var vekaleten, 1994 ise Cindoruk apar topar bir sağlık gerekçesi ile ABD’ye gidiyor, 3 Mart 1994 TBMM oturumunu da ANAP Kütahya milletvekili rahmetli Mustafa Kalemli yönetiyor ve Orhan Doğan’ın milletvekilliği o gün düşürülüyor.

Hüsamettin Cindoruk ile Numan Kurtulmuş’un kaderleri ne kadar da ortak gibi duruyor değil mi bu milletvekilliği düşürme konusunda?

Başka bir partinin başkanlığını yaparken Erdoğan için “Harun gibi geldiler Karun gibi oldular” (Harun dürüstlüğü, Karun haksız zenginliği simgeliyor) diyen Numan Kurtulmuş’un kaderinin; 28 Şubatçı “bir generalin ben darbe yapmak istiyorum demesi ifade özgürlüğüdür” diyen Hüsamettin Cindoruk ile kesişmesini de bendeniz “Allah’ın sopası” olarak adlandırıyorum, başlığın anlamı da biraz bu.

Allah’ın gerçekten sopası yok.

Numan Kurtulmuş’un siyasi kariyerinde 30 Ocak 2024 kararı

28 Şubatçı Hüsamettin Cindoruk ile karşılaştırılacak hep.


Eser Karakaş: Kadıköy Saint Joseph lisesi muzunu. 1978’de Boğaziçi Üniversitesi İİBF’den mezun oldu. Doktorasını 1985 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yaptı. 1996’dan itibaren İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’nde profesör olarak ders verdi. Bahçeşehir Üniversitesi İİBF’de Dekanlık yaptı. 2016 yılında 675 sayılı KHK ile ihraç edildi. 2008 yılından itibaren Strasbourg Üniversitesi Science Po’da misafir öğretim görevlisi olarak bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Eser Karakaş Arşivi