Süryanilerde Paskalya Bayramı hazırlıkları

Süryanilerin 31 Mart'ta kutladığı Paskalya Bayramı öncesi Adıyaman ve Çevre İller Süryani Cemaati Metropoliti Griğoriyos Melki Ürek, barış mesajı verdi.

Artı Gerçek - Süryaniler, 31 Mart'ta kutlanan Paskalya Bayramı hazırlıklarını sürdürüyor. Adıyaman ve Çevre İller Süryani Cemaati Metropoliti Griğoriyos Melki Ürek, “Paskalya Bayramı yani Meshin kıyamı Süryanilerin yanında büyük bir gönül hoşluğu ile gerçekleşir” dedi.

'BU AYDA GÖNLÜMÜZ GÜZELDİR'

Munzur Press'e konuşan Adıyaman ve Çevre İller Süryani Cemaati Metropoliti Griğoriyos Melki Ürek, Paskalya Bayramı’nın İncil’deki anlamına ve Hıristiyanlıktaki önemine vurgu yaparak; “Paskalya Bayramı yani Meshin kıyamı Süryanilerin yanında büyük bir gönül hoşluğu ile gerçekleşir. Biz dünyadaki Hristiyanlara Adıyaman’dan selamımızı gönderiyoruz. Mesihin kıyam günü bizim için mühim bir gündür. Herkes bu ayda aynı günde anma programını düzenler. Bu ayda gönlümüz güzeldir” dedi.

Ortadoğu’da devam eden savaşlardan dolayı üzüntülü olduklarını söyleyen Metropolit Griğoriyos Melki Ürek, barış mesajları vererek; “Ancak bir şeye gönlümüz iyi değil. Yani savaş var. Bu savaşın durması gerekir. Bu tür şeyler kötüdür. İnsanlar muhabbetleriyle birbirleriyle iyi olsunlar. Birbirlerine iyi olsunlar. Mesih ve büyük şahsiyetler dünyaya geldiklerinde muhabbet ve mutluluk insanlara getirdiler. Ve insanlar hayatlarını sürdürsünler, yaşatsınlar” diye konuştu.

KİLİSENİN TARİHÇESİ

Adıyaman tarihinde Süryaniler önemli bir yere sahip. Adıyaman’ın eski adının Süryanicede Hesno d’Mansur. Bu da, Süryanilerin bu bölgedeki köklü varlığına işaret ediyor. Adıyaman merkezinde hem nüfus açısından hem de sahip oldukları eserler açısından zengin olmalarına rağmen günümüze kadar sadece Mara Mahallesinde bulunan Mor Petrus ve Mor Pavlus Süryani Kadim Kilisesi ve Süryani Kadim Mezarlığı ulaşabildi.

Adıyaman Süryani Kilisesinin bulunduğu alanda, ilk kez 1701 yılında Metropolitlik kurulmak amacıyla Meryemana kilisesinin temelleri atıldı. O tarihten itibaren bu kilise Adıyaman’da bulunan Süryanilere hizmet veriyor.

19. Yüzyılın sonlarında ve 20. Yüzyılın başlarından itibaren Adıyaman’da Süryanilerin sayısı hızlıca azalmasıyla kilisede bazı dönemler dini hizmet alanlarında aksamalar yaşandı. Zaman zaman Mardin, ve İstanbul'dan gelen din adamları ve merkezde varlığını sürdüren birkaç aileden başka kentte Süryani kalmamıştı. Uzun süre boş kalan kiliseye önce 1999 yılında Metropolit Yusuf Çetin ziyaret etti. Daha sonra 2001’de Rahip Melki Ürek, Patrik tarafından atandı ve kilise tekrar ibadete açıldı.(KAYNAK)


Öne Çıkanlar