Muğlalı kadınlar yerel yönetimlerden beklentilerini açıkladı: Dünya bizim, asla kadın düşmanlarına bırakmayacağız

Muğlalı kadınlar yerel yönetimlerden beklentilerini açıkladı: Dünya bizim, asla kadın düşmanlarına bırakmayacağız
Muğlalı kadınlar, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde nasıl bir belediye istediklerini açıkladı. Kadınlar, “Bizler, kadınları sadece oy potansiyeli olarak görmenizle yetinmeyeceğiz” dedi.

Artı Gerçek - Muğlalı kadınlar, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde yerel yönetimlerden taleplerini açıklamak için Sınırsızlık Meydanı’nda toplandı. Bir araya gelen kadınlar yaptıkları açıklamada, "Cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, ırk, dil, din, medeni durum, sağlık durumu, engellilik, sınıf, sosyal statü ayrımı yapmaksızın kapsayıcı ve erişilebilir hizmet sunan bir belediye istiyoruz” dedi.

Buluşmaya, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Menteşe Kent Konseyi Kadın Meclisi, Menteşe Kadın Platformu, Akbelen, Deştin ve Alamut’ta çevre mücadelesi veren kadınlar katıldı. Buluşmaya ayrıca Türkiye İşçi Partisi (TİP) Menteşe Belediye Başkan Adayı Nazmiye Kulaç ve CHP Menteşe Belediye Başkan Adayı Gonca Köksal da destek verdi. Ortak açıklamayı okuyan Ceren Cansu Sayın, kadınların taleplerini şöyle açıkladı:

"Muğla, kadına yönelik şiddet oranının en yüksek olduğu illerden biri. Kadına yönelik şiddet oranının bu denli yüksek olduğu bir şehirde, kadına yönelik şiddeti önlemek ve toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamak üzere hiçbir politika üretmeyen bir yerel yönetime rıza göstermemiz mümkün değildir.

‘YEREL YÖNETİMLER KADIN ÖRGÜTLERİ VE FEMİNİST ÖRGÜTLERLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLMALI’

Bizler deneyimlerimizden de biliyoruz ki, erkek şiddetine karşı önlem politikaları yerel yönetimler tarafından geliştirilebilir, yürürlüğe konulabilir, etkin bir biçimde uygulanabilir. Yeter ki feministler, kadınlar yerel yönetimlerin içinde olsunlar, yeter ki kadınların siyaset yapma, söz üretme iradeleri birileri tarafından kitlenmesin. İşte bu sebeple yerel yönetimlerin kadın örgütleri ve feminist örgütlerle iş birliği içinde olması, hizmetlerini feminist örgütlerin etkin katılımına acilen açması gerekmektedir.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ UYGULAYAN BELEDİYELER İSTİYORUZ’

Yerel seçimlere giderken biz kadınların talepleri açıktır. Yaşadığımız şehirde, güvenli, ışıklı sokaklarda, parklarda yürümek istiyoruz. Güvenli toplu taşıma imkânı, güvenli ulaşım imkânı istiyoruz. Sığınak ve kadın danışma merkezlerinin sayısının artırılmasını, feminist örgütler ve kadın örgütleriyle iş birliği içinde bu kurumlarda nitelikli hizmet vermesini istiyoruz. Tek adam kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilinmiş olsa dahi İstanbul Sözleşmesi’nin yükümlülüklerini uygulayan belediyeler istiyoruz.

‘KAPSAYICI VE ERİŞİLEBİLİR HİZMET SUNAN BİR BELEDİYE İSTİYORUZ’

Sivil toplum örgütlerinin, kadın ve LGBTİ ’ların katılımıyla yerel eşitlik eylem planları oluşturan bu eylem planlarını uygulayan yerel yönetimler istiyoruz. Eşit işe eşit ücret ilkesini uygulayan, kurum içi cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele eden yerel yönetimler istiyoruz. Cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, ırk, dil, din, medeni durum, sağlık durumu, engellilik, sınıf, sosyal statü ayrımı yapmaksızın kapsayıcı ve erişilebilir hizmet sunan bir belediye istiyoruz, Bizler, kadınları sadece oy potansiyeli olarak görmenizle yetinmeyeceğiz. Şehirler bizim, sokaklar bizim hiç kimseye bırakmaya niyetimiz yok. Dünya bizim, asla kadın düşmanlarına bırakmayacağız."(ANKA)

Öne Çıkanlar