Kadınlar Diyarbakır'da kendi imkanlarıyla kooperatif kurdu: 'Hedefimiz birçok kadına istihdam alanı sağlamak'

Diyarbakır'da sekiz kadının kendi imkanlarıyla kurduğu Şimel Kadın Kooperatifi hem büyümeyi hem de daha çok kadına istihdam yaratmayı amaçlıyor.

Artı Gerçek - Diyarbakır’da 2023 yılında sekiz kadın tarafından Şimel Kadın Kooperatifi kuruldu. Kooperatifin kurucu üyelerinden Xezal Heyv, Diyarbakır’da kadınlara istihdam alanlarının genişletmeyi amaçladıklarını ifade ederek halkın ucuz ve kendi el üretimi olan ürünlere yönelmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Kooperatifi öz imkanları ile kurduklarını söyleyen Heyv, “Reçel, turşu, peynir gibi ürünleri üretiyoruz burada. Ben yıllarca tekstil işi yaptım. O işi yaparken aklımda hep üretim ile ilgili iş planları vardı. Üretim alanı oluşturmak için hep bir fikrim vardı. Tabi tekstile daha çok hakim olduğum için o alana dair düşünüyordum. Ancak sonrasında kooperatifimize ismini verdiğimiz Şimel arkadaşımız böyle bir fikir ve teklifle bizlere geldi. Kooperatif fikri bana daha çok cazip geldi. Çünkü daha geniş bir üretim alanı var” dedi.

'HEYECANLIYIZ'

Munzur Press'in haberine göre ekonomik krizden dolayı her güne yeni fiyatlarla uyandıklarını belirten Heyv, “Bunun arkasından koşmak gerçekten kolay olmuyor. Ama en azından kendini çevirebiliyor. İlerideki süreç için şimdilik böyle olması bizim için ön ayak oluyor. Kazanım açısından henüz bir şey yok ama her yeni işletmenin başlangıcı bu şekildedir. Biz burada bir şeyler üretiyoruz ve satıyoruz. Bu satışlar bize bir kazanç olarak dönüyor ve biz bu sayede tekrar üretim yapabiliyoruz. Bu durum bize çok heyecan veriyor” diye konuştu.

Ürünlerinin doğal olmasına özen gösterdiklerinin altını çizen Heyv, “Biz üretirken aynı zamanda kaliteye çok önem veriyoruz. Özellikle kahvaltı ürünleri satıyoruz. Birçok yerde fabrikasyon ürünleri var. Biz olabildiğince buna yer vermiyoruz. Dışarıdan bir ürün alırken de kimden aldığımıza dikkat ediyoruz. Artık çok organik şeyler kalmadı ama mümkün oldukça güven veren yerlerden alıyoruz. Örneğin karşımızda Hevsel bahçeleri var. Tarlalardan elde ettikleri ürünleri alıyoruz. Hem onlara katkı oluyor hem de emin olduğumuz yerden alıyoruz. Bu dikkat insanların bizi tercih etmesinin bir sebebi olabilir” ifadelerini kullandı.

simel-kadin.jpg
Xezal Heyv

'ÜRÜNLERİ BÖLGE KENTLERİNDEN ELDE EDİYORUZ'

Bölge kentlerinin her dağında ve ovasında yetişen ürünler ile üretim yapmaya çalıştıklarını söyleyen Heyv, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Burada kullandığımız birçok ürünü bölge kentlerinden elde ediyoruz. Buranın şöyle de bir adı var Mahalli Ürünler. Örneğin burada peynir yapıyoruz ama içerisindeki otu Şırnak’tan temin ediyoruz. Oranın dağlarından gelen Siyabo ve birkaç ottan üretiyoruz. Yine zeytinlerimizi Derik’ten getiriyoruz burada işliyoruz. İleriki süreçlerde bölge kentlerindeki tüm lezzetleri buraya getirme planımız var.”

'HEM ÜRETİM HEM DE İSTİHDAMI ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ'

Kuruluş aşamasına dair kimseden bir destek almadan öz imkan ve emekleri ile kurduklarını vurgulayan Heyv, “Burayı kurarken yerel yönetimlerden herhangi bir destek almadık ama belli başlı hibe programlarından yararlandık. Beklediğimiz başvurularda var ama sadece Avrupa destekli bir mikro hibe alabildik. Dışarıda hep kiralarımıza kadar destekler aldığımızı söylüyorlar ancak biz sadece 8 arkadaş ile kendi emek ve imkanlarımız ile açtık. Burayı açarken en büyük amacımız ileriki süreç için kendi memleketimize bir yatırım olabilmesiydi. Kooperatifimizin ileriye dönük amaçları var. Burada hem üretim hem de istihdam alanının olması özgün bir yan. Tabi bu hemen olabilecek bir şey değil. Planlarımız arasında kooperatifler ile birleşmek var. Başka çalışma alanları ile de birleşebiliriz. Çalışma ihtiyacı olan kadınlar için bunu başarabiliriz” sözleriyle hedeflerini anlattı.

Heyv, son olarak “Burayı açarken en büyük destekçilerimiz kadınlardı. Bizim de hedefimiz kooperatifi ileriye taşıyarak daha fazla kadına istihdam alanı sağlamak. Bu yolda ilerliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Öne Çıkanlar