Prof. Hakan Kara'dan faiz sorusuna yanıt: 'Merkez Bankası bir ayda 20 milyar doları yakar mıydı?'

Prof. Hakan Kara'dan faiz sorusuna yanıt: 'Merkez Bankası bir ayda 20 milyar doları yakar mıydı?'
Prof. Dr. Hakan Kara, "Merkez Bankası'ndan bugün yeni faiz artırımı gelir mi?" sorusunu yanıtladı. Merkez Bankası'nın son bir ayda yüklü miktarda döviz satmasına işaret eden Kara "Faizi artırabiliyor olsa 20 milyar doları yakar mıydı" dedi.

Artı Gerçek - Merkez Bankası yeni faiz kararını bugün saat 14.00'de açıklayacak. Genel beklenti, seçim öncesi yeni bir faiz artışına gidilmeyeceği ve politika faizinin yüzde 45'te sabit bırakılacağı yönünde.

Ekonomistler, politika faiziyle enflasyon oranı arasında 20 puandan fazla fark olduğunu belirtip, enflasyona karşı politika faizinin 500 baz puan daha artırılması gerektiğini savunuyor.

Öte yandan Merkez Bankası, döviz kurlarındaki ani bir atağı önlemek gerekçesiyle son bir ayda 20 milyar dolardan fazla döviz sattı. Böylelikle, mayıs ayındaki seçim sonrası ekonomi yönetiminin başına geçen Mehmet Şimşek döneminde 7 ayda toplanan döviz, bir ayda yeniden satılmış oldu.

'TÜM TUŞLARA BASILDI'

Akademisyen, İktisatçı Prof. Dr. Hakan Kara, "Merkez Bankası bugünkü toplantıda yeni bir faiz artırımına gider mi" sorularına, Merkez Bankası'nın son bir ayda yüklü miktarlarda döviz satmasını hatırlattı.

Kara, soruya şu yanıtı verdi: "Merkez Bankası faiz artırır mı diye çok soruluyor. Eğer artırabiliyor olsaydı, son dört haftada kredi ve kur piyasasında bütün tuşlara basıp 20 milyar doları yakar mıydı?" (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar