Milyarlarca liranın döndüğü 'IBAN sektörü' oluştu, ihbarlar Maliye'yi kilitledi

Milyarlarca liranın döndüğü 'IBAN sektörü' oluştu, ihbarlar Maliye'yi kilitledi
İşletmelerin, kredi kartı komisyonu ödememek ve vergiden kaçmak için IBAN üzerinden yaygın olarak tahsilat yapması, adeta sektöre dönüştü. İşletmelerin yanısıra IBAN hesaplarını kiraya verenler de var. Maliye denetimi artırınca, ihbarlar hızla arttı.

Artı Gerçek - Maliye’nin, vergi kayıp ve kaçağına karşı öncelikli çalışması, tahsilatlarını IBAN üzerinden yapan işletmelerle ilgili oldu. Yetkililer, IBAN konusunun çok yaygınlaştığını, IBAN hesap kiralamasının neredeyse bir sektör haline geldiğine dikkat çekti. Maliye’nin IBAN tahsilatlarını mercek altına almasıyla da, IBAN yoluyla tahsilat yapan işletme ve kişilere yönelik çok sayıda ihbar gelmeye başladığı belirtiliyor.

MİLYARLARCA LİRA HAVALE, EFT YAPILMIŞ

Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, konuya ilişkin NTV'ye yaptığı açıklamada; banka hesaplarının zaman zaman Maliye tarafından denetlendiğini söyledi. Tolu, IBAN hesaplarının ilk kez bu derece yaygın ve yoğun olarak denetime tabi tutulacağını, ilk belirlemelere göre IBAN hesaplarına milyarlarca TL havale/EFT yapıldığını belirtirterek, "Bunların vergisel yönden sorgulanmasının son derece normal, yapılacak denetimlerle IBAN hesap kiralamasının ve IBAN hesaplarının yasalara aykırı kullanımlarının da önüne geçilebilir" dedi.

IBAN'LA EN ÇOK TAHSİLAT YAPAN SEKTÖRLER

"Maliye yaygın ve yoğun denetim çalışmalarında, mal ve hizmet satış bedellerinin kredi kartlarından ziyade yoğun bir şekilde IBAN yoluyla tahsil edildiğini, IBAN’ların bir kısmının satışı yapan işletmeler adına, bir kısmının ise bu işletmelerde çalışan kişiler ile işletme sahiplerinin eş, dost ve akrabaları adına kayıtlı olduğunu, bazı IBAN’ların ise başka şahıslardan kiralandığını tespit etti. Maliye, IBAN hesaplarına yoğunlaşarak, milyarlarca TL’yi bulduğu ifade edilen vergi kayıp ve kaçağını belirlemeye çalışıyor" açıklamasında bulunan Tolu, IBAN’la tahsilatı en çok yapan sektörleri ise şöyle sıraladı:

"Perakende mal ve hizmet satışı yapan işletmeler, mobilyacılar, gazino-bar-pavyon gibi gece eğlence merkezleri, lüks restaurantlar, güzellik ve saç ekim merkezleri, spor salonları, altın-pırlanta ve diğer değerli taş satışı yapanlar, astrolog, falcı, doktor, avukat, diyetisyen, mimar vebenzeri..."

IBAN'LA TAHSİLATIN AMACI NE?

Tolu, "Alıcılar neden IBAN’a yönlendiriliyor?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "İşletmeler, bankalara kredi kartı komisyonu ödememek veya satışları ve satıştan doğan kazançlarını kayıt dışı bırakmak ve vergi ödememek için IBAN ile tahsilat yoluna başvuruyor, müşterilerini IBAN’a yönlendiriyor. Yalnız bunların gözardı ettikleri veya bilmedikleri bir konu var: Bankalar yaptıkları işlemleri Maliye ile paylaşıyor. Bankacılık sistemindeki para hareketlerinin Maliye’nin bilgisi dışında olması mümkün değil."

Öne Çıkanlar