Charles Darwin'in tüm mektupları artık çevrimiçi ortamda

Charles Darwin'in tüm mektupları artık çevrimiçi ortamda
İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi, Evrim Teorisinin babası Charles Darwin'in tüm yazışmalarını çevrimiçi erişime açtı. Koleksiyonda 1822 ve 1882 yıllarında arasında Darwin'in yazdığı 15 binden fazla mektup yer alıyor.

Artı Gerçek - İngiliz doğa bilimci, jeolog ve biyolog Charles Darwin'e ait 15 binden fazla mektup internet kullanan herkesin erişimine açıldı.

Cambridge Üniversitesi tarafından yayınlanan koleksiyonda Evrim Teorisi'nin temelini oluşturan ünlü Doğal Seçilim Teorisi'ni geliştiren meşhur bilim insanı Darwin'in yazdığı (ve ona yazılan) 15 binden fazla mektubu içeriyor.

1822 ve 1882 yılları arasındaki yazışmaları kapsayan koleksiyondaki çok sayıda mektupta araştırmacıların koyduğu dipnotlar bulunuyor.

SON 6 YILDA KEŞFEDİLEN 400 MEKTUP DA KOLEKSİYONDA

Kuşkusuz koleksiyonun en değerli parçalarından biri Darwin'in hayatının son yıllarında "Türlerin Kökeni" adlı yapıtı için yazdığı ve son 6 yılda keşfedilen 400 yeni mektup.

Cambridge Üniversitesi ayrıca Darwin'in tüm yazışmalarını basılı hale getirme projesi kapsamında yeni keşfedilen mektuplarının içinde olacağı bir kitabın 2023 yılında yayınlanacağını da duyurdu.

Yeni mektuplar Darwin'in evrim hakkındaki düşüncelerinin yaşamı boyunca nasıl bir değişim gösterdiğine ışık tutuyor.

Yazışmalara göre, 1882 yılında Darwin doğal seçilimin genç bilim insanları arasında büyük oranda bir olgu olarak kabul edildiğini gözlemliyor.

Oysa 1859'da "Doğal Seçilim Yoluyla Olan Türlerin Kökeni veya Yaşam Mücadelesinde Desteklenen Irkların Korunumu" adlı çalışmasını yayınlandığında bilim dünyasının tepkisi aksi yönde olmuştu.

Mektuplar ayrıca Darwin'in ölümünden aylar önce bilimsel çalışmalarını sürdürdüğünü de ortaya koyuyor.

CHARLES DARWİN KİMDİR?

Charles Darwin, 12 Şubat 1809’da İngiltere’nin Shrewsbury kentinde zengin bir ailenin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldi.

Tıp doktoru olan babasının ve dedesinin izinden giden Darwin 1825’te Edinburgh Üniversitesinde tıp okumaya başladı. İyi bir doktor olamayacağını düşünen Darwin, kariyerine kilisede devam etmeye karar verdi ve 18 yaşında Cambridge’de teoloji okumaya başladı.

1831’de mezun olan Darwin,Cambridge Üniversitesindeki hocası Doğa Teoloğu John Stevens Henslow, tarafından bilimsel araştırmalar ve gözlemlerde bulunmak üzere dünyayı gezecek HMS Beagle gemisine doğa bilimci olarak tavsiye edildi.

Henslow, Darwin’den bu geziye çıkarak İncil’in ilk kısmını, “Yaratılış”ı ispatlamasını istiyordu. Beş yıl boyunca dünyayı gezen Darwin'in bu sürede Evrim hakkındaki fikirleri filizlenmeye başladı.

1858’de Darwin evrim hakkında çok sayıda makale yazmış ama hiçbirini yayımlamamıştı .Darwin, Temmuz 1858’de, doğal seçilim yoluyla evrim teorisini açıkladı, bir yıl sonra da kitap olarak bastı.

1869’a gelindiğinde Türlerin Kökeni dünya çapında çok satan olmuştu.

19 Nisan 1882’de kalp krizi sebebiyle evinde ölen Charles Darwin, 1727’de Isac Newton’ın, 2018’de Stephen Hawking’in gömüldüğü, Londra’nın merkezinde bulunan Westminster Sarayı’nın karşısındaki Westminster Abbey’e, resmi adıyla Aziz Peter Kilisesi’ne gömüldü. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar