Araştırma: Karaciğerin 'gençlik iksiri' cüzzamda bulundu

Araştırma: Karaciğerin 'gençlik iksiri' cüzzamda bulundu
Tarih boyunca bilinen en korkutucu hastalıklardan birine yol açan cüzzam bakterisinin yeni özellikleri keşfedildi. Edinburgh Üniversitesi'ndeyapılan araştırmanın karaciğer hastalıklarının tedavisinde ön açıcı olması umut ediliyor.

Artı Gerçek - İşkoçya'da bulunan Edinburgh Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı bir araştırma sonucunda cüzzam bakterisinin organları onarabileceği ortaya çıktı. Hayvan deneylerinde, cüzzam bakterisinin sağlıklı büyümeyi tetikleyerek karaciğerleri neredeyse iki katına çıkardığı görüldü.

'BİYOLOJİK SİMYA'

Söz konusu bakteri, insana bulaştığında sinirlerde, deride ve gözlerde deformasyona yol açıyor. Bakteri dış görünüşü de bozduğu için "cüzzamlı olmak", tarih boyunca toplumdan dışlanmak anlamına geldi.

Ancak çalışmalar sonucunda, cüzzama yol açan "Mycobacterium leprae" bakterinin başka sıra dışı işlevleri ortaya çıktı. Bilim insanları, bakterinin bir vücut dokusunu başka tür bir vücut dokusuna çevirme özelliğini keşfetti. Araştırmayı yapan ekipten Prof. Anura Rambukkana bunu, "biyolojik simya" olarak tanımladı.

ABD'de armadillolar üzerinde yapılan deneyler sonucunda, bakterinin bu hayvanların karaciğerlerini kendi amaçları için "yeniden programladığı" görüldü.

'TAMAMEN BEKLENMEDİK BİR SONUÇ'

"Cell Reports Medicine" dergisinde yayınlanan makaleye göre, Prof. Anura Rambukkana karaciğerlerin deney sonucunda iki katına çıkmasını "tamamen beklenmedik bir sonuç" diye tanımladı.

Böylesi bir büyümenin organları dejenere etmesi ve hatta kansere yol açması beklenirken, ayrıntılı analizler ciğerlerin sağlam ve işlevsel olduğunu ortaya koydu.

"Bunu yapabilen herhangi bir hücre tedavisi bulunmadığını" belirten Prof. Rambukkana, "görünüşe göre cüzzam bakterisi biyolojik saati geri döndürüyor" dedi.

'GENÇLİK İKSİRİ' OLABİLİR

Tam olarak gelişmiş ciğer hücrelerinin vücutta pek çok işlevi olan "güç hücreleri" olduğu biliniyor. Ancak cüzzam bakterisi, söz konusu hücreleri "genç hücrelere" dönüştürerek hızla çoğalmalarına ve yeniden "olgun hücrelere" dönüşmelerine yol açıyor.

Ciğerler oluşurken, hücrelerin DNA'ları üzerinde yapılan çalışmalarda da DNA'ların embriyolarda görülen davranışı gösterdiği tespit edildi.

PEK ÇOK KARACİĞER HASTALIĞI İÇİN UMUT OLABİLİR

Sürecin tam olarak nasıl meydana geldiği henüz bilinmese de Prof. Rambukkana "bakterilerin alternatif yollar kullandığını" söyledi. Rambukkana, "Daha güvenli ve daha uzun bir yoldan gidiyorlar, dolayısıyla bunun doğal bir süreç olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Hedeflerinin bakterilerin kullandığı stratejileri tam olarak anlayıp, insanlarda organları tamir edecek ve hatta yeniden üretecek ilaçlar geliştirmek olduğunu söyleyen Rambukkana, henüz insanların ciğerlerinde sözü edilen yöntemleri denemekten uzakta olduklarını ekledi. Çalışmaların siroz başta olmak üzere pek çok karaciğer hastalığının tedavisinde ön açıcı olması umut ediliyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar