Ay'ın Dünya'dan yavaşça uzaklaştığı doğrulandı

Ay'ın Dünya'dan yavaşça uzaklaştığı doğrulandı
Bilim insanları, Avustralya'daki antik kaya formasyonlarını inceleyerek Ay'ın 2 buçuk milyar yıl önce Dünya'ya 60 bin kilometre daha yakın olduğunu duyurdu. Araştırmacılar bulgularının Ay'ın Dünya'dan uzaklaştığını kanıtladığı görüşünde.

Artı Gerçek - ABD'de Ulusal Bilimler Akademisi tarafından çıkarılan hakemli akademik dergi "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS)'ta yayımlanan bir bilimsel araştırma uydumuz Ay'ın son 2 buçuk milyar yılda Dünya'dan yavaşça uzaklaştığını doğruladı.

Dünya'nın tek doğal uydusu olan Ay'ın gezegenimize uzaklığı 384 bin 400 km. Araştırmanın bulgularına göre yaklaşık 2 buçuk milyar yıl önce Ay, Dünya'ya 60 bin kilometre daha yakındı yani uzaklığı 321 bin 800 kilometreydi.

Yine araştırmanın bulgularına göre bu zaman diliminde bir Dünya günü 24 saat değil 17 saat sürüyordu.

Aralarında Hollanda'daki Utrecht Üniversitesi'nden araştırmacıların da bulunduğu bilim insanları son bulguların, insanlığın erken dönem Ay-Dünya ilişkisi konusundaki bilgilerini artıracağını söyledi.

DÜNYANIN YER KABUĞUNDAKİ EN ESKİ PARÇALARI İNCELEDİLER

Peki bilim insanları bu bulguları nasıl elde etti ve Ay'ın Dünya'dan uzaklaştığı yönündeki tespiti nasıl doğruladı?

Independent'ın aktardığına göre çalışmada bilim insanları, Avustralya'nın batısındaki Karijini Ulusal Park'ında bulunan 2,5 milyar yıllık tortulları kesen boğazlara sahip antik kaya katmanlarını analiz etti.

Bu tortullar, bir zamanlar okyanus tabanında geniş çapta birikmiş olan demir ve silis bakımından zengin minerallerin farklı renklerdeki kesitlerinden oluşuyor ve araştırmacılara göre Dünya'nın yer kabuğunun en eski kısımlarını oluşturuyor. Daha önce yapılan çalışmalar, bu tortullardaki renk değişiminin, gezegenin ikliminde geçmişte yaşanan değişikliklerle ilişkili olduğunu ortaya koymuş ve bunlara "Milankovitch döngüleri" denmişti.

MİLANKOVİÇ DÖNGÜLERİ SAYESİNDE SON BULGULARA ULAŞTILAR

Sırp jeofizikçi ve gökbilimci Milutin Milankoviç’in Dünya’nın hareketlerindeki değişikliklerin iklim üzerindeki kolektif etkilerini açıklamaya çalıştığı kurama "Milankoviç Döngüleri" deniyor. Bunlar, Dünya'nın dönme ekseninin yönüne ve yörüngesinin eliptik doğasına bağlı iklim döngüleri.

Milankovitch döngülerinin baskın dönemleri şu anda her 400 bin, 100 bin, 41 bin ve 21 bin yılda bir değişiyor. Bilim insanları bu değişikliklerin gezegenin iklimi üzerinde uzun süreler boyunca, aşırı soğuk veya sıcak ya da yağışlı ve kurak yıllar dahil olmak üzere, güçlü bir etki uygulayabileceğini söylüyorlar.

"İklimsel yalpalama döngüsü" olarak adlandırılan Milankovitch döngülerinden biri, zamanla kendi ekseni etrafında dönerken Dünya'nın yalpalamasından ortaya çıkıyor ve bu döngü şu anda yaklaşık 21 bin yıllık bir süreye sahiptir.

Ancak araştırmacılar, bu sürenin geçmişte Ay'ın Dünya'ya daha yakın olduğu zamanlarda daha kısa olacağını söylüyorlar.

Avustralya'daki antik mineral tabakası oluşumlarının analizi, aynı zamanda, iklimsel yalpalama döngüsüyle bağlantılı olarak yaklaşık 2,5 milyar yıl önce 11 bin yıllık bir döngüye işaret ediyor ki bu şu anki 21.000 yıllık döngüden çok daha kısa bir süre.

İşte bu bulgulara dayanarak, araştırmacılar, Ay'ın gerçekten de gezegenimize 2 buçuk milyar yıl önce 60 bin kilometre daha yakın olduğunu ve yavaş yavaş uzaklaştığını doğruladığını söylüyorlar. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar