Lebaleb ve lebabe

İktidara geldiğinden bu yana sürekli yeni siyaset pencereleri açan AKP, Covid-19 salgınında kongreler toplayarak bu özelliğini bir kez daha ortaya koydu: Lebaleb Demokrasi!..

Önümüzdeki pazartesi 1 Mart 2021. Salgın hastalıkla ilgili, umutla işaretlermiş bir takvim yaprağı olarak önümüzde duruyor. Aylardır kepenkleri kapalı olan esnaf "açılım" istiyor.

Taleplerini dile getirirlerken de son derece sağlam bir örnek gösteriyorlar:

-Sayın Cumhurbaşkanımız koca spor salonlarında devasa toplantılar yapıyor. Salgın hastalık döneminde katılımcı kitleselliğine övgüler yağdırıyor. Bizim küçük işyerlerimiz de açılsın.

İlk bakışta "haklı gibi" görünen bu talep derinlemesine incelendiğinde farklı sonuçlara ulaşıyor.

Öncelikle kıyaslama yapılması doğru değil. İktidara geldiğinden bu yana sürekli yeni siyaset pencereleri açan AKP, Covid-19 salgınında kongreler toplayarak bu özelliğini bir kez daha ortaya koydu:

-Lebaleb Demokrasi!..

Farsça kökenli bir kelime olan "Lebaleb" ağzına kadar dolu anlamına geliyor. Demokrasinin de ağzına… kadar dolu olanına tanıklık edilmesi de bu sayede mümkün oldu.

Mustafa Nihat Özön’ün hazırladığı Osmanlıca-Türkçe sözlükte "lebaleb"den önceki kelime olan "lebabe"nin anlamı da içinde bulunduğumuz dönemde hiç ihtiyacımız olmayan bir şeyi ifade ediyor:

-Akıl sahibi olma!

Tehlikeli bir kelime olduğunu herkes takdir eder herhalde?

Örneğin mesleki kariyerlerinin en üst seviyesinde olan Halk Sağlığı Uzmanı doktorlar -başta Prof. Dr. Ahmet Saltık olmak üzere- "lebaleb" yerine "lebabe" için çırpınıyorlar:

-Kapalı ortamlarda kitlesel toplantılar yapmak salgın hastalıkla mücadeleye ihanettir!

Değerli bilim insanlarının haklı olmaları yıllardır yaşanan gerçeği bir kez daha, hak sahibine teslim etmekten öteye gidemiyor:

-Onlar konuşur, AKP yapar!

Ne kadar doğru bir söz olduğunu görememek mümkün değil. Doktorlar maske, mesafe, temizlik diyorlar, kalabalıklara girmeyin, aile toplantıları bile yapmayın diyorlar. Yani dilleri döndüğünce, nefesleri yettiğince konuşuyorlar. İktidar ise bildiği yolda tam gaz ilerliyor:

- Onlar konuşur AKP yapar!

Lebaleb demokrasi toplantıları yapılan şehirlerde mikrobun yayılma hızı tavan yapıyor. Ağzına kadar dolu (lebaleb) spor salonlarının bulunduğu şehirler birinciliği kapıyorlar!

İstanbul dışında bütün il kongrelerini tamamladıktan sonra parti başkanı şapkasını bir kenara koyan Cumhurbaşkanı resmi sıfatıyla, Covid-19 salgını için "uyarısını" da yapmaktan geri durmadı:

-Rehavete kapılmayın!

Ülke pek çok derdiyle birlikte iki kelime arasındaki sıkışmışlığı da aşmak zorunda:

-Lebaleb mi, lebabe mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nazım Alpman Arşivi