Kurtulmuş'tan CHP'ye anayasa ziyareti... Özel: Giymeyeceksek niye yeni elbise alalım?

Yeni anayasa görüşmeleri kapsamında TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş CHP Lideri Özgür Özel'le görüştü. Görüşme sonrasında konuşan Özel, "yeni elbise giyeceksek alalım, giymeyeceksek niye yeni elbise alalım. Uyulacaksa yeni anayasa yapılır" dedi.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa turlarına başlıyor. Bu kapsamda Kurtulmuş, ilk olarak bugün CHP grubunu ziyaret etti. Saat 11.30'da başlayan ziyarete grup başkanvekilleri girmedi, Özgür Özel ve Numan Kurtulmuş baş başa görüştü.

Görüşme sonrası açıklama yapan Özgür Özel, "yeni elbise giyeceksek alalım, giymeyeceksek niye yeni elbise alalım. Uyulacaksa yeni anayasa yapılır" dedi. Numan Kurtulmuş ise anayasa konularının içeriğine girmediklerini, diğer partilerle de görüşmelerin yapılacağını söyledi.

ozgurozel.jpg

Görüşmenin ardından Özel ve Kurtulmuş kameraların karşısına çıktı, ilk Kurtulmuş konuştu

KURTULMUŞ: İÇERİĞİ KONUŞMADIK

Usulle ilgili konuları ele aldıklarını söyleyen Kurtulmuş, "içerik ile ilgili bir cümle konuşmadık" dedi. Görüşmenin verimli geçtiğini belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Yine bir başka kural ise partilerin anayasaları olmaz anayasa teklifleri olur. Mayıs ayının sonuna kadar bu işin usulüne ilişkin değerlendirme almak isteriz. Belki yaz aylarında görüşlerini olgunlaştırarak, önümüzdeki seni müzakere ortamı başlar ve sonrasında da usulüne uygun bu süreçleri götürdüğümüz sürece sonuç alabileceğimizi düşünüyor. Çok sayıda partinin var olması Türkiye’nin demokratik zeminin güçlendirmesi açısından önemlidir. Anayasa yapım meclisini, meclis verecektir. Bu meclis kurucu meclis değildir söylemlerinin demokratik olmadığını ifade etmek istiyorum. Milletvekilli oyları anayasa ya yapılacak ya da yapılamayacak. Mecliste oluşacak komisyonun yöntemi şeklini partilerle uzlaşıp görüşüleceğiz. Bu süreç içinde yapıcı bir diyaloğu tüm partilerle yürüterek, sonuç almayı hedefliyoruz."

ÖZEL: GİYMEYECEKSEK NİYE YENİ ELBİSE ALALIM

Kurtulmuşun ardından konuşan CHP lideri Özgür de "yeni elbise giyeceksek alalım, giymeyeceksek niye yeni elbise alalım. Uyulacaksa yeni anayasa yapılır." dedi ve müzakerelerin devam edeceğini söyledi.

Özel, şunları söyledi:

“Prensip olarak ben partinin Genel Başkanı olsam da partinin yetkili kurullarında bir konuyu değerlendirmeden, doğrudan bir cevap vermeyi CHP’nin olmazsa olmaz parti içi demokrasi anlayışına ve kendimizin yönetim anlayışına uygun görmem. Sayın Başkanın bugün yaptığı değerlendirmeleri, başta MYK olmak üzere partinin yetkili organları ve grubumuzla değerlendireceğiz. Ancak şunu ifade etmek isterim, Sayın Başkana da söyledim. Bir şeyin yenisini teklif ediyorsak, örneğin yeni bir elbise alalım, giyeceksek alalım. Giymemek üzere yeni elbise alınır mı? Biz anayasaya uyacaksak, anayasayı değiştirelim. En iyisini yapalım, sonra yine uymayalım. Geçen sefer de iyisini yaptınız. Bu sözümün başkana ait olmadığını herkes bilsin. Geçen sefer de iyisi yapıldı ama yapılan o anayasaya uyulmadı. Uyulmuyor. Bir yeni anayasa konuşurken bir kere mevcut anayasaya tam uyum beklemek bizim hakkımızdır. Bu konudaki hassasiyetlerimizi ilettik.”

'DİYALOG ZEMİNİNİ ÖNEMSİYORUZ'

“Vatandaşın sorunları ile ilgili de söyleyeceğim şudur. Anayasa tartışmaları daha önce de yaşandı. Siyasetin üzerine bir sis olarak çöküp de diğer meseleleri görünmez kılıyorsa, burada vatandaşın menfaati olmaz. Bugün sorun yoksulluk, işsizlik ve yüksek enflasyon, artan fiyatlar, insanları yoksullaşmasıyken biz anayasa konuşup, bir sis indirip, bu sorunları görünmez kılıyorsak, biz vatandaşın mesajını alamamış oluruz. O açıdan Sayın Erdoğan ile yapacağımız görüşme de benim önem atfettiğim görüşmedir. Eğer bir şeyin yenisini alacaksak, kullanacaksak alınır. Anayasa yapacaksak, uyacaksak yapılır. Anayasaya uyulmuyorken yeni anayasa yapsanız ne olur, yapmasanız ne olur? Bu hassasiyetlerimizi Sayın Başkana ben de açıklıkla ifade ettim. Burası parlamento, konuşulan yerdir. Siyasiler el sıkışmazsa, siyaset düşmanları, demokrasi düşmanları el ovuşturmaya başlar. O yüzden el sıkışılacak, müzakere edilecek ama sorumlu olduklarımız kitleler için de müzakere edilecek. Bizim anlayışımız bu. O açıdan, bugün Sayın Başkan sizin de önünüzde, içeride de el sıkıştık. Bu el sıkışma demokrasiye inananların yapması gereken bir şey. Biz el sıkışmadıkça demokrasi düşmanları ellerini ovuştururlar, onlara gün doğar. Siyasi tarihimiz bunların bedelleri ile doludur. O açıdan bu diyalog zeminini önemsediğimizi de ifade etmek isterim.”

Özgür Özel şöyle konuştu:

“Açık bir müzakere ortamı olması gerektiğini daha önce de söylemiştim. 31 Mart seçimlerinden birinci çıkmış ve sorumluluğunu bilen bir partiyiz. İnsanların yoksulluk gibi üst düzeyde beklentileri varken, yeni anayasa beklentisi toplumun beklentilerinin neresindedir, bunu tartmak lazım. Partinin yetkili kurullarında bir değerlendirme yapmadan, konuşmak partinin yönetim anlayışına uymaz. Bugün yapılan değerlendirmeyi grup ve partinin yetkili organları ile değerlendireceğiz. Bir şeyin yenisini teklif ediyorsak, örneğin yeni elbise alıyorsak giyeceğimiz bir elbise alırız, giymeyeceğiz elbiseyi yine alalım. Geçen seferde iyisi yapıldı ama o anayasa uyulmuyor. Önce yeni anayasa tam uyum beklemek bizim hakkımızdır. Vatandaşın söylediği anayasa tartışmaları daha önce de yaşandı siyasetin üstüne sis olup, diğer sorunları görünmez kılınıyorsa bu olmaz. Anayasa yapacaksak uyacaksak yapılır. Anayasaya uyulmuyorsa yeni anayasa yapsanız ne olur yapmasanız ne olur. Bunları ifade ettim. Müzakere edilecek ama sorumlu olduğumuz kitleler için de mücadele edeceğiz. Sayın başkan ile el sıkıştık, demokrasiye inanalar bunu yapar. Bu diyalog zeminin önemsediğimizi söylemek isteriz.”

Öne Çıkanlar