Erdoğan'dan Kavala açıklaması: Bizim mahkemelerimizi tanımayanı biz de tanımayız

Erdoğan'dan Kavala açıklaması: Bizim mahkemelerimizi tanımayanı biz de tanımayız
Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlarken Kavala davasıyla ilgili, ‘bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız, AİHM ne demiş bizi ilgilendirmiyor’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin davetlisi olarak iki ülke arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey'in onuncu toplantısı dolayısıyla Ukrayna'ya resmi ziyarette bulunacak. Erdoğan Ukrayna ziyareti öncesi havalimanında basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Avrupa Konseyi'nin Osman Kavala ile ilgili ihlal süreci başlatmasına 'Tanımıyoruz" diyerek tepki gösterdi. AİHM ne demiş bizi ilgilendirmiyor diyen Erdoğan "Biz kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını istiyoruz. Bizim mahkemelerimize saygı duymayanlara biz de saygı duymuyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın yaptığı açıklama şöyle:

SOYDAŞLARIMIZIN DURUMUNA ÖZEL İHTİMAM GÖSTERİYORUM

Ukrayna ile ilişkilerimiz son yıllarda ticaret, yatırımlar, Turizm ve savunma sanayi gibi alanlarda ciddi mesafeler katetmiştir. Bölgede yaşanan gerilimi yakından takip ediyoruz. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi her platformda dile getiriyoruz. Tüm tarafları itidalli olmaya ve diyaloğa davet ediyoruz. Üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguluyorum. Soydaşlarımızın durumuna özel ihtimam gösteriyorum. Kiev'deki görüşmelerde bu konu da üst sıralarda yer alacaktır.

'İŞGALDEN YANA DEĞİLİZ'

Bugün sayın Zelenski ile görüşmemizi yapacağız. Ardından da Çin ziyaretinden sonra sayın Putin Türkiye ziyaretini gerçekleştireceğinin bilgisini vermişti. Bu iki ziyareti yapmadan hangi taşı nereye koyacağımızı düşünmek doğru olmaz. Bölgenin önemli ülkesi olarak Rusya ile Ukrayna arasındaki olumsuz gelişmeleri görmek, yaşamak bizler için doğru bir gelişme değil. Sıkıntılı dönemi inşallah başarıyla atlatmayı, zira kendi aralarında da bu ülkelerin temsilcileri 'işgalden yana değiliz' ifadelerini hep kullanıyorlar.

TALİBAN AÇIKLAMASI: KARARLA BURADAKİ DESTEĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Taliban'ın kendi içinde henüz bir yeknesaklığı yok. Maalesef neyi, nerede, nasıl ifade edeceklerini belirlemiş değiller. Kabil Havalimanı'na 777 uçağın inmesi, içinde de maalesef Taliban'ın kabul etmeyeceği şekilde birçok yolcunun bulunması süreci biraz olumsuz etkiledi. İşin olumlu gelişmesi halinde Karar'la buradaki desteğimizi sürdüreceğiz.

Erdoğan konuşmasının ardından soruları yanıtladı:

 PUTİN ZİYARETİNİN TARİHİ NETLEŞTİ Mİ?

Bugün Zelenski ile görüşeceğiz. Daha sonra Putin, Çin ziyareti sonrası Türkiye'yi ziyaret edecek. Bu görüşmeleri yaptıktan sonra Ukrayna ile Rusya arasındaki olumsuz gelişmeleri yaşamak, doğru bir gelişme değil. Bu iki ülke arasındaki sıkıntıyı başarıyla atlatmak istiyoruz.

İsrail Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyaret etmesine ise, Mart ayının ortalarında o ziyaret gerçekleşecek. Bu ziyaretle birlikte ikili ilişkilerimizi çok daha farklı bir zemine oturtma gayreti içerisinde olacağız. Belki de Herzog'un gelmesinden önce özel temsilcimizi İsrail'e göndererek bir ön çalışma olacak.

OSMAN KAVALA DAVASI: BİZİM MAHKEMELERİMİZİ TANIMAYANLARI BİZ TANIMAYIZ

Özellikle Türkiye'nin başta ilk derece mahkemeleri olmak üzere, bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız. Bizim mahkemelerimizin vermiş olduğu bir karar var, bu durumda AİHM ne demiş bizi ilgilendirmiyor. Biz kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını istiyoruz. Bizim mahkemelerimize saygı duymayanlara biz de saygı duymuyoruz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar