Erdoğan adli yıl açılışında AİHM'i eleştirdi: Kararlarında adil değil, siyasi

Erdoğan adli yıl açılışında AİHM'i eleştirdi: Kararlarında adil değil, siyasi
Adli yıl açılışında konuşan Erdoğan, AİHM'i kararlarında 'adil' olmamakla suçladı. 'Birileri adalet sistemini suç çetelerinin kirli oyunlarına kurban etmek için uğraşıyor' dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay'da düzenlenen 2022-2023 Adli Yıl Açılışı'nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birileri, ülkemizin adalet sistemini, suç çetelerinin kirli oyunlarına kurban etmek için uğraşıyor. Böyle bir rezilliğe asla izin vermeyeceğiz" dedi.

AİHM'i de eleştiren Erdoğan'ın konuşmasıdan satırbaşları şöyle:

"Yeni adli yılın tüm adalet teşkilatımız için hayırlı olmasını diliyorum. Geçtiğimiz sene Yargıtay binamızın ülkemize ve yargı camiamıza tekrar hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizin dört bir yanında farklı medeniyetlerin, farklı devletlerin inşa ettiği eserlerin tamamını zenginliğimiz olarak görüyoruz. Bugün inşa ettiğimiz eserlerin gelecek kuşaklar için aynı manayı taşıyacağına inanıyorum.

Türkiye anayasasında da belirtildiği gibi demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Hukuk devleti ifadesi tarihi kökenleri de olan önemli bir vurgudur. İnsanlık tarihinde hep bu arayış yer alır. Biz de 20 yılda ülkemizin hukuk devleti vasfını güçlendirmek için önemli reformlara imza attık. Ülkemizdeki anayasaların tamamının olağanüstü dönemlerin ürünü olması eskiden beri dile getirdiğimiz sıkıntıdır.

YENİ ANAYASA ÇAĞRISI

Anayasamız da 1980 darbe yasasının ardından hazırlanıp yürürlüğe girmiştir. Bizden önceki ve biz köklü değişiklikler yapsak da elimizdeki ürünün darbe ürünü olduğu gerçeğinden kurtulamıyoruz. Hükümetlerimiz döneminde yeni anayasa çağrısı yaptık. Meclis'te zayıf da olsa bazı adımlar atılmıştır. Diğer partilerle uzlaşma sağlayamadığımız için sonuç alamadık.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçtikten sonra yeni bir adım attık. Biz de kendi çalışmalarımızı yaptık, taslak hazırladık. Ancak sonuçsuz kaldı. Netice olarak insan haklarına dayanan sivil, demokratik ve özgürlükçü bir anayasayı ülkemize henüz kazandıramadık.

ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ

Mevcut anayasamızda yapılan değişiklikleri de önemli görüyoruz. Hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi konusunda reforma mahiyetindeki bazı düzenlemeleri hatırlatmak istiyorum. İdarenin işleyişiyle ilgili şikayetler için Kamu Denetçiliği Kurumu'nu kurduk. Kişisel verileri güvence altına aldık. İnsan haklarının daha etkin korunmasını sağladık. Sivil-askeri yargı ayrımını kaldırdık. HSK'nın demokratik meşruiyetini artırdık. UYAP'ı hayata geçirdik, teknolojiyi yargının hizmetine sunduk. Arabuluculuk sistemini hayata koyduk. İstinafı ülkemize kazandırdık. Hakim ve savcı yardımcılığı müessesini kurduk.

20 yılda 277 adalet hizmet binası inşa ederek kapalı alan miktarını 6 milyon metrekareye çıkardık. Yüksek mahkemelerimizin binalarının tamamını yeniledik. Yakında yeni Ankara Adalet Sarayı'nın hayırlı olmasını diliyorum.

Adaletin zamanında tecellisi için teknolojik ve bilimsel gelişmelerden en fazla temini gerçekleştirdik. Adli yargıda mahkeme sayısını yüzde 91 artırarak 6 bin 852'ye, idari mahkemede 208'e çıkardık. Hakim ve savcı sayısını yüzde 143 artışla 22 bin 756'ya yükselttik.

'BİRİLERİ ADALET SİSTEMİNİ SUÇ ÇETELERİNİN KİRLİ OYUNLARINA KURBAN ETMEK İÇİN UĞRAŞIYOR'

Birileri, ülkemizin adalet sistemini, suç çetelerinin kirli oyunlarına kurban etmek için uğraşıyor. Böyle bir rezilliğe asla izin vermeyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin, karanlık mihrakların güdümünde istikamet çizilen bir ülke olmadığını herkes görecek, kabul edecek.

AİHM KARARLARI ELEŞTİRİSİ

AİHM, kararlarında adil değildir, siyasidir. Konu Türkiye olunca siyasi karar verir ama öbür tarafta Fransa, Almanya olunca maalesef ters kararlar verir.

Demokrasi ve kalkınma altyapısının inşaasını henüz yeni tamamlayabildik. 6 asırlık cihan devleti Osmanlı'nın yıkılışı ve bu topraklardaki son devletimiz cumhuriyetin kuruluşu gibi bir devrimi sindirmek elbette kolay olmadı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar