AYM'den Kobanê Davası'na ihlal kararı: Can Memiş'e tazminat verilecek

AYM'den Kobanê Davası'na ihlal kararı: Can Memiş'e tazminat verilecek
Anayasa Mahkemesi, Kobanê Davası kapsamında bir süre tutuklu yargılanan HDP eski MYK üyesi Can Memiş’in başvurusunu kabul ederek ihlal kararı verdi. AYM, Memiş'e 40 bin TL tazminat verilmesine hükmetti.

Artı Gerçek - Anayasa Mahkemesi (AYM), Kobanê Davası kapsamında bir süre tutuklu kalan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Can Memiş’in tutukluluğuna dair başvuruda ihlal kararı verdi.

Kararda, "tutuklama için gerekli olan suç işlendiğine dair kuvvetli belirtinin soruşturma mercileri tarafından yeterince ortaya konulamadığı" değerlendirmesine yer verildi. AYM, Memiş'e 40 bin TL tazminat verilmesine hükmetti.

İLGİLİ YASA MADDELERİNE ATIFTA BULUNULDU

AYM kararında, tutuklamaya dair kanunda yer alan maddeler ile Anayasa'da temel hak ve hürriyetlere dair ilgili maddelere atıfta bulunuldu. Kararda, Memiş’in başvurusunun yanı sıra Adalet Bakanlığı’nın “tutukluluk kararı meşrudur” görüşüne yer verildi.

Kararda, Memiş'in başvurusunun "dayanaktan yoksun olmadığı" ve "kabul edilemezliğine karar verilmesini gerektirecek başka bir neden bulunmadığına" vurgu yapıldı. Kararda, Memiş’in iddialarının kabul edilebilir olduğu ifade edildi.

Kararda, Memiş’e yönelik tanık beyanlarının isnat edilen suçlar kapsamında kuvvetli belirti vasfı taşımadığı aktarıldı. Ayrıca tutuklama için gerekli olan suç işlendiğine dair kuvvetli belirtinin soruşturma mercileri tarafından yeterince ortaya konulamadığı kaydedildi.

AYM, söz konusu gerekçelerle Anayasa'da güvence altına alınan “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının” ihlal edildiğine karar verdi.

TAZMİNAT KARARI

Memiş’e dönük "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına" yönelik müdahale nedeniyle 40 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

AYM üyeleri İrfan Fidan ve Muhterem İnce, kararda karşı oy kullandı. (MA)

Öne Çıkanlar