AKP'den DEM Parti'ye geçmişti: Halfeti Belediyesi'nin borcu 460 milyon TL

AKP'den DEM Parti'ye geçmişti: Halfeti Belediyesi'nin borcu 460 milyon TL
DEM Partili Halfeti Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Karayılan, AKP'den devralınan belediye borcunun 460 milyon TL olduğunu açıkladı: Satılan 438 taşınmazın Halfeti'ye harcandığını tespit edemedik.

Ali GÜZEL


URFA - Urfa'da AKP'den DEM Parti'ye geçen Halfeti Belediyesinin 460 milyon TL'den fazla borçlu olduğu ortaya çıktı. Belediyeye ait 438 adet taşınmazın da satıldığını vurgulayan Halfeti Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Karayılan, "Satılan taşınmazlardan elde edilen paranın Halfeti'ye harcandığını tespit edemedik" diye konuştu.

Urfa'nın 46 bin nüfuslu Halfeti İlçesi, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde AKP'den DEM Parti'ye geçti. El değiştiren Halfeti Belediyesinin borç tablosu belediye binasına asıldı. Tabloya göre Halfeti Belediyesinin toplam borcu 460 milyon 601 bin 277 TL.

'40-50 MİLYON DAHA BORÇ ÇIKABİLİR'

Artı Gerçek'e konuşan Halfeti Belediyesi Eş başkanı Mehmet Karayılan, şunları söyledi:

"Halfeti'nin nüfusu 46 bin. Bu açıdan baktığımızda Halfeti'de yaşayan herkes 10 bin lira borçlanmış oluyor. Bu borç kadar kasada para olsa Halfeti'ye 4-5 yıl hizmet için kullanabileceğimiz bir bütçedir. Biz muhasebeye yansıyan borcu çıkardık henüz incelemelerimiz sürüyor ve açıkladığımız borç dışında 40-50 milyon civarında bir borcun daha çıkma ihtimali var. Çünkü muhasebeye kaydedilmeyen açık faturalar var. Bu tamamen suistimale ve sahte faturalara açık bir durumdur."

'DIŞARIDAN ALINAN HİZMETİ BELEDİYE PERSONELİ YAPIYOR'

Dışarıdan alınmış gibi gösterilen hizmetleri belediyenin kendi personeliyle yaptığına dikkat çeken Karayılan, şöyle konuştu:

"En çok borçlanılan kalemler arasında ilaçlama, mezarlıkların çevre düzenlemesi ve dezenfekte edilmesi, köpek toplama, park-bahçe peyzajı ve benzeri şeyler var. Ancak baktığımızda borç var ama karşılığında bir şey göremiyoruz. Mesela köpek toplanmasıyla ilgili 18 milyon borçtan bahsediliyor fakat 'mahallelerde kimse gelip böyle bir faaliyet yürüttü mü' diye sorduğumuzda aldığımız cevap 'hayır' oluyor. Yine mezarlık temizliği ve yeşillendirmesiyle ilgili sorduğumuzda da aynı cevabı alıyoruz. Dışarıdan hizmet alındığı ifade ediliyor fakat bu hizmetleri belediyenin kendi personeliyle yapıyor. Yani burada ciddi anlamda bir suistimal var."

'İHALELER KİŞİYE ÖZEL'

Belediye tarafından düzenlenen ihale şartnamelerinin kişiye özel hazırlandığını belirten Karayılan, şöyle devam etti:

"İlaçlama ile ilgili ihaleye çıkılmış ama sözleşme imzalanmamış. İlaçlama zamanı olduğu için hızlıca el atmak istedik ama baktık ki şahsa haiz şeyler yapılmış. Şartname sadece bir yere uyuyor. Araç kiralama, ilaçlama, çevre düzenleme gibi işlere baktığımızda hep birkaç şirkete sahip olan bir şahıstan alınmış."

400 BİN TL'LİK TAVUK, 600 BİN TL'LİK TESBİH FATURASI

Seçimden kısa süre önce 55 milyon liralık fatura kesildiğini vurgulayan Karayılan, şöyle devam etti:

"Mesela seçim sürecinde yani mart ayında kesilen 750 bin liralık bir yemek faturası var. Bu faturanın kesildiği restoranın sahibi AKP'nin şu anki meclis üyesi. 400 bin liranın üzerinde tavuk alım faturası gelmiş ama o tavuk satılan yerin 400 bin liralık sermayesi bile yok. Örneğin bir başka faturaya göre 600 bin liralık tespih alımı yapıldığı söyleniyor. Bunlara benzer çok fazla fatura var. Seçim döneminde özellikle seçim reklamları, seçim araçlarının kiralanması, bu süreçteki yeme ve içme masraflarının hepsi belediyeden karşılanmış. İnsanlara bu şekilde fatura edilmiş. Normal fiyatı 5 lira olan bir şey için 10 lira fatura kesilmiş. Yani şişirilmiş faturalar ve burada batan geminin mallarını yağmalamak şeklinde hareket edilmiş. Bir şey alınırken 'bu kamu malıdır' gibi bir kaygı olmamış yani."

'SATILAN TAŞINMAZLARIN HALFETİ'YE HARCANDIĞINI TESPİT EDEMEDİK'

Belediyeye ait 438 taşınmazın satıldığı bilgisini de aktaran ve bu taşınmazlardan elde edilen paranın nereye harcandığını tespit edemediklerini dile getiren Karayılan, şunları söyledi:

"Hazineden ya da Milli Emlaktan alınarak parselasyonu yapılan birçok arazi satılmış. Bizim tespit ettiğimiz kadarıyla 438 adet taşınmazı satmışlar. Bazı taşınmazlar borç karşılığında verilmiş. Bu taşınmazların 588 milyon 599 bin lira gibi kayıtlara geçen bir bedeli var. Fakat bunun harcaması nereye ve nasıl yapılmış bunu bilmiyoruz. Bu para ortada yok. Örneğin, burada bir havuz kompleksi var yapımı devam eden fakat bu hibe yoluyla yapılan bir proje. Yine mesela sahil yolu projesi var, o da hibeyle yapılmış. Yaşam merkezi yapılmış fakat bu yine hibedir. Yani yapılan üç, dört tesis var ve bunlar hibeyle yapılan projelerdir. Satılan taşınmazlardan elde edilen paranın Halfeti'ye harcandığını tespit edemedik." (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar