Murathan Mungan Van’da edebiyatseverlerle buluştu: 'Bir insan hangi dilde rüya görüyorsa o dilde eğitim görmeli'

Yazar Murathan Mungan Van’da düzenlenen söyleşiye katıldı. Yaşamına, edebiyat yolculuğuna ve ülkenin gündemine ilişkin konuşan Mungan, söyleşinin ardından kitaplarını imzaladı.

Şenol Balı


VAN - Şair ve yazar Murathan Mungan iki günlük program için Van’a geldi. Toranj Sanat ve Kıraathane Edebiyat Evi iş birliğiyle, Van Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen söyleşiye katılan Mungan, ardından kitaplarını imzaladı. Programa Vanlıların ilgisi yüksek oldu. Bazı katılımcılar, Mungan’ı ayakta dinledi.

'ÇEKTİĞİM İLK SIKINTI BANA DİKKAT YETKİNLİĞİ KAZANDIRDI'

Edebiyatla tanışma serüveninin anlatan Mungan, "İlk oyunumu 8 yaşında yazdım. Daha doğrusu yazamadım. Dekoru tarif ederken Mardin bölgesinde Arapçada, 'dirsiye' dediğimiz küçük tabureler var, köy kahvehanelerinde falan görürsünüz. 8 yaşındaki Murathan olarak onu tarif etmek o kadar zor oldu ki. 'Ya ben galiba bu işi yapamayacağım, yazamayacağım' dedim. Ama o çektiğim ilk sıkıntı bana yıllar sonra eşyayı tanımlamakta, mekânı konumlamakta bir dikkat yetkinliği kazandırdı" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-05-04-saat-19-15-24-53252f78.jpg

'BU ÜLKE UTANÇ EŞİĞİNİ AŞTI'

Mungan, söyleşide ülke gündemine de yer ayırdı. Anadil konusuna değinen Mungan, "Bu ülke utanç eşiğini aştı. Büyük ölçüde değer kaybına, vicdan kaybına uğradı. Edebiyatçı olduğum için söylemiyorum. Düşüncenin en önemli aracı dil olduğu için söylüyorum. Kendi anadilinde eğitimi yasakladığı, bir halka ve yasakladığı dile en ufak bir duyarlılığın olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Hrant Dink’i mahkum eden savcı Türkçe bilseydi bunun bir ironi olduğunu anlardı. Bir insan hangi dilde rüya görüyorsa o dilde eğitim görmeli. Anadili ile ana sütü aynı şeydir. Kendi dilime hakim olmam gerekir. Üç dört tane söyleşi yaptım, çok utanç verici bir şeyden söz edeceğim. Uluslararası bazı kurumlar, kendi anadilinde yazılmış bir metni anlama konusunda bir araştırma yapmış. Burada zorluk çeken halkların başlarında geliyoruz. Kendi diline bu kadar hassasiyetin yoksa başkasının diline gösterdiğin hassasiyet niye? Buradaki hassasiyet sadece olumsuzlukta, yasakta çalışıyor" diye konuştu.

'İLK DAKTİLOMU MÜJDE AR VERDİ'

Yazılarının yayınlanmaya başladığı gençlik yılları hakkında konuşan Mungan, "Bana ilk daktilomu Müjde Ar verdi. 70’li yıllarda henüz bir tıfıl bir çocukken yazdığım şiirleri el yazsısıyla gönderirdim dergilere, gazetelere. Soyadımı kullanmıyordum sadece Murathan kullanıyordum. Yine marksist çizgide bir dergiye gönderdiğim yazıyı beğenmişler ve bana sormaya gerek bile duymadan yazımı Murat Hancı ismiyle yayınladılar. Ulusal bazda ilk yazılarım Ankara’da yayın yapan Yeni Ortam isimli bir gazetede yayımlandı" dedi.

YARIN EĞİTİM SEN’İN DÜZENLEYECEĞİ PRPGRAMA KATILACAK

whatsapp-gorsel-2024-05-04-saat-19-15-24-06ba3497.jpg

Murathan Mungan, konuşmasının ardından 2023 yılında yayımlanan ve 1990’lı yılları ve faili meçhul cinayetleri konu alan '995 km' isimli son kitabı da dahil olmak üzere bugüne kadar yayımladığı 88 kitabı imzaladı. Mungan, Van’daki programına yarın (Pazar) Eğitim Sen Van Şubesi’nin düzenleyeceği programla devam edecek. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar