#ZKuşağıBilmez

#ZKuşağıBilmez
'Kılıçdaroğlu döneminde SSK’nın halinin ne olduğundan çok, bugün okulda, sokakta, hastanede, parkta, ekranda gördükleri Türkiye’ye ne olduğuyla ilgileniyorlar. '

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK- Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'nu hedef alarak, "O SSK'nın başındayken hastaların ne halde olduğunu Z kuşağı bilmiyor" demesinin ardından sosyal medya ayağa kalktı. "#ZKuşağıBilmez" etiketi TT oldu. Z Kuşağı, iktidar baskısına, havuz medyasına, eğitim bulamacına rağmen, her şeyin farkında olduğunu bir kez daha serdi ortaya…

"Z Kuşağı" derken, 1990’ların sonlarında doğmuş kuşaktan söz ediyoruz. O kuşağın bir mensubunu yetiştirdiğimiz için iyi biliyorum: Evet, ne yazık ki, Erdoğan’ın yönetmediği bir Türkiye’yi hiç göremediler ve bunun bıkkınlığını yaşıyorlar. O yüzden Erdoğan’ın o konuyu hiç açmamasında yarar var.

2018 seçiminde Z kuşağı mensuplarının toplam seçmendeki payı yüzde 7’ydi; önümüzdeki seçimde yüzde 16 olacak. Yani ağırlıklı karar verici duruma gelecekler.

Apolitik olduklarını, seçimi çok takmadıklarını, ilk fırsatta kapağı yurtdışına atmaya çalıştıklarını sananlar yanılıyor. Siyasi partilere üye olup aktif siyasete katılmasalar da olup biteni yakından izliyorlar. Ne de olsa, bize nasip olmayan bir ayrıcalığı, Gezi direnişini yaşadılar. Ranta karşı yanyana durup ülke toprağını savunmanın keyfini tattılar. Birarada olunca neleri başarabileceklerini de, iktidarın onların barışçıl sesine nasıl karşılık verdiğini de gördüler.

Uğur Oral’ın geçen yıl 350 genç üzerinde yaptığı araştırmaya göre Z kuşağının seçime katılım oranı yüzde 89… Yüzde 80’i, verdikleri oyun ülkenin geleceğinde etkili olacağına inanıyor. Yüzde 67’si siyasal gelişmeleri yakından izliyor. Yüzde 86’sı, siyasi partilerin seçim propagandalarından etkilenmediğini söylüyor. Onlar "dijital medya kuşağı…" Gelişmeleri sosyal medyadan izliyorlar. O yüzden mesela metinleri camdan okuyan bir lider, canlı yayında şaşırıp "Geri al, geri al" deyince, onun siyasi ömrünün bittiğini şıppadanak anlıyorlar.

Kılıçdaroğlu döneminde SSK’nın halinin ne olduğundan çok, bugün okulda, sokakta, hastanede, parkta, ekranda gördükleri Türkiye’ye ne olduğuyla ilgileniyorlar. Ve bunun hesabını sormak için sandığın kurulacağı günü bekliyorlar.

 

Öne Çıkanlar