Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Suiçmez: Geciken destek, destek değildir

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Suiçmez: Geciken destek, destek değildir
Geciken çiftçi ödemelerine dair değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez, bu tür desteklerin uzun yıllardır gecikmeli açıklandığını ve ödendiğini söyledi.

Çiftçileri yakından ilgilendiren "Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ", dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada  "Kuraklıktan zarar gören 651 bin üreticimize toplam 2.6 milyar lira aralık ayının ikinci yarısında çiftçilerimizin hesaplarına yatırıyoruz" dedi. Bu desteklerin bir an önce yatırılması gerektiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez, "Çiftçinin ona göre önünü görüp planlama yapması lazım" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre geciken destek ödemelerine ilişkin konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez, bu tür desteklerin uzun yıllardır gecikmeli açıklandığını ve ödendiğini hatırlattı. Suiçmez, kuraklık prim desteğine atıf yaparak, "Geciken destek, destek değildir. Bu desteklerin bir an önce yatırılması gerekiyor. Kuraklık var. Gübre, mazot fiyatları arttı. Çiftçinin eline nakit para geçmesi lazım" dedi.

ÇİFTÇİ BORÇLARI 230 MİLYAR LİRAYI GEÇTİ

Suiçmez şöyle devam etti: "Çiftçinin ona göre önünü görüp planlama yapması lazım.  Çiftçi zor koşullarda, serbest piyasaya bakarak kendine göre üretim yolu seçiyor. Ürününü satıp, borcunu ödeyerek yeniden üretimde bulunmaya çalışıyor. Gübre, mazot fiyatları, traktörün durması, üretimin durması, çiftçinin alandan çekilmesi, yurtdışına olan bağımlılığın artması, yurttaşa enflasyon olarak yansıyor. Tarım arazilerinin satışı da bunun bir parçası. Bir bütün olarak tarım politikasının tümden değiştirilmesi gerekiyor." Suiçmez ayrıca, çiftçi borçlarının 230 milyar lirayı geçtiğine de işaret etti.

Öne Çıkanlar