Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı, TCMB'nin yarın alacağı kararı bugün açıkladı

Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı, TCMB'nin yarın alacağı kararı bugün açıkladı
Gözler Merkez Bankası'nın yarınki olağanüstü toplantısına çevrilirken Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, Genel Kurul'un alacağı kararı bir gün önceden açıkladı.

+GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) her yıl mart ayı sonunda toplanan Genel Kurulu, bu yıl şubat ayı başında "olağanüstü" toplanacak. Geçmiş dönemlerde kamu bankaları Halkbank'ta ve Ziraat Bankası'nda Genel Müdür Yardımcılığı yapan Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, toplantı öncesi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Genel Kurul'un alacağı kararı açıkladı.

Babuşçu paylaşımında, "TCMB Olağanüstü Genel Kurulu 3 Şubat 2022 (Yarın) toplanıyor. 2021 yılı karından avans dağıtılması karara bağlanıp, 60 milyar TL Hazine'ye aktarılacak. Önümüzdeki günlerde muhtemelen Hazine bu kaynağın 51,5 milyar TL'si ile kamu bankalarının sermaye artırımını gerçekleştirecek" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası Genel Kurulu, 2019 ve 2020 yıllarında da kar payının avans olarak dağıtımı ve ihtiyat akçesinin kara katılarak dağıtılması için olağanüstü toplanmıştı. Kurulun bu senede aynı gündem ile toplanacağı belirtilmişti.

Merkez Bankası hissedarlarına Olağanüstü Genel Kurul'un 3 Şubat Perşembe günü 10:30'da yapılacağı duyuruldu. Duyuruda Genel Kurul'un gündemleri arasında 2021 yılı dönem kârından avans dağıtılması ve birikmiş ihtiyat akçesinin kâra katılarak dağıtılması konuları yer aldı.

Merkez Bankası'nın yıl sonu analitik bilançosuna göre, bankanın yaklaşık 60 milyar TL kâr yazdığı görülmüştü. Analitik bilançoyu takip eden ekonomistler yılın son gününde yaşanan gelişmelere dikkat çekmişti.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankası sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde şu yorumu yapmıştı:

"Bilançodaki diğer kalemler hesabı 30 Aralık’ta uzun yıllardır ilk kez 70 milyar TL ile pozitif (dönem zararı pozitif işaretle, dönem kârı negatif işaretle bu hesaba giriyor) görünüyordu. Aslında bu hesap irili ufaklı birçok başka kalemin de konsolide edildiği bir hesap ama ağırlıklı değerini dönem kârı veya zararı belirliyor. Geçen yıl söz konusu hesap yılı eksi 39,1 milyar TL kapatırken Bankanın dönem karı 34,5 milyar TL olarak açıklanmıştı. Hesap artı 70 milyar TL düzeyinde yılı bitirmiş olsa TCMB yaklaşık 70 milyar TL zarar etmiş denebilirdi. Ancak 2021 yılının son günü bu hesabın eksi 60 milyar TL düzeyine değiştiğini, bunun karşılığında ise değerleme hesabının eksi 177 milyar TL’den eksi 53 milyar TL’ye indiğini görmekteyiz.

Kısacası, yaklaşık 130 milyar TL’lik bir aktarım yapılmış, bunun olabilmesi için TCMB kanunu ilgili maddesi gereği döviz satışı yapılıp karın realize edilmesi gerekir. Oysa yılın son günü bu boyutta kamuoyuna duyurulmuş bir döviz satışı bilinmiyor. Önceki yıllarda da yılın son günü böyle büyük değişimler gözlenmiyor."

ÖNCEKİ YIL 44 MİLYAR TL TRANSFER GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİ

TCMB, 2021'de temettü, ihtiyat akçesi ve kurumlar vergisi kalemlerini içeren toplamda 44 milyar TL’lik kaynağı Hazine’ye aktardı.

TCMB'nin 2020'de temettü, ihtiyat akçesi ve vergi olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aktardığı toplam kaynak 55,8 milyar TL olmuştu. 2019’da ise rakam 88,9 milyar TL ile rekor kırmıştı.

Son üç yılda TCMB’nin temettü, ihtiyat akçesi ve kurumlar vergisi olarak Hazine’ye aktardığı toplam kaynak yaklaşık 188,8 milyar TL’ye ulaşmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar