Zincir marketler için yeni düzenleme yolda: Sigara ve 200 metre detayı dikkat çekti

Zincir marketler için yeni düzenleme yolda: Sigara ve 200 metre detayı dikkat çekti
Yeni yasa teklifinin önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın başkanlığında yapılacak toplantının ardından Meclis'e gelmesi bekleniyor.

Alışveriş merkezleri (AVM) ve zincir marketler ile ilgili kuralları belirleyen yeni yasa teklifine göre; zincir market mahalle bakkalının 200 metre yanında olamayacak. Bulvar üzerinde ise 2 kilometre arayla açılabilecek. Düzenlemeyle zincir marketlerde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışı yapılamayacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hızlandırılmasını istediği AVM'ler ve zincir marketleri ilgilendiren yeni yasa teklifinin önümüzdeki hafta masaya yatırılması bekleniyor.

Bakanlık temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve ilgili milletvekillerinin önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın başkanlığında yapacağı toplantının ardından düzenlemenin Meclis gündemine taşınması ve yasalaştırılması gündemde. 

ZİNCİR MARKETLER PAZAR GÜNÜ KAPALI OLABİLİR

Sabah gazetesinden Zübeyde Yalçın'ın aktardığı habere göre; yeni düzenlemeyle zincir marketler pazar günleri saat 11'den önce açılamayacak. Pazar günleri zincir marketlerin tamamen kapalı olması formülü de gündemde. Haftanın bir günü AVM'lerin kapalı olması formülünün pandemide yaşanan sıkıntılar nedeniyle bir süre ertelenebileceği üzerinde duruluyor. Bu arada yeni açılacak AVM'ler arasında da 5 kilometre mesafe konulacak.

200 METRE KURALI

Teklife göre; mahalle bakkallarının 200 metre yakınında zincir market açılamaması olacak. Aynı sokakta aynı zincirin birden fazla şubesi olamayacak. Market bulvar üzerinde ise iki yer arasında 2 kilometre mesafe kuralı uygulanacak.

Nüfusu 2 binin altında olan yerlerde zincir market açılamayacak. Böylece köy bakkallarının kapanmasının önüne geçilecek. Nüfus kriterine göre zincir marketlerin açılmasının sınırlandırılması da tartışılıyor. Örneğin, bir zincirin her 5 bin nüfusta bir market açabilmesi gibi. Böylece bazı yerlerde 100 metre ara ile aynı zincirin marketlerinin açılması önlenecek.

SİGARA SATIŞI YASAKLANACAK

Zincir marketlerde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışı yapılamayacak. Ancak alanı bin 500 metre karenin üstünde ise bunların satışına izin verilebilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar