'Zeydan'a siyasi yasak getirme çabasındalar'

'Zeydan'a siyasi yasak getirme çabasındalar'
Hakkında 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilen HDP Milletvekili Abdullah Zeydan'ın avukatı konuştu.

GÜNCEL - Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilen HDP Milletvekili Abdullah Zeydan'ın avukatı Murat Arksak, "Bir hukuksuzluk ile karşı karşıyayız. Mahkeme siyasi yasak getirme çabası içerisinde" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları ve milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016'da yapılan eş zamanlı operasyonda tutuklanarak Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne konulan Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan hakkında açılan davada Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "Örgüte yardım etmek" suçundan 5 yıl ve "Örgüt propagandası yapmak" suçundan ise 3 yıl 1 ay 15 gün olmak üzere Zeydan’a toplam 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Antep Bölge Adliye Mahkemesi, Zeydan’ın savunma hakkının kısıtlandığı yönündeki itirazı yerinde bularak yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Bozma kararı ardından yeniden yapılan yargılamada Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi 11 Ocak 2018’de daha önce verdiği kararında direterek Zeydan’a 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasını yineledi.

Mahkeme gerekçeli kararında bir skandala imza attı. Gerekçeli kararda Zeydan’ın 13 Aralık 2017’deki duruşmada yaptığı savunma yerine, bozulan davanın gerekçesine olduğu gibi hiç değiştirmeden yer verdi. HDP Milletvekili Abdullah Zeydan'a hapis cezası veren mahkeme heyetinde yer alan bir hakim, Zeydan'ın savunmasını görmediği halde cezalandırılması yönünde oy kullandı. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ceza Dairesi oy birliği ile kararı onadı.

'APAR TOPAR BİR YARGILAMA YAPILDI'

Davanın avukatlarından Murat Arksak, dosyanın esasını etkileyebilecek 18 Tevsi-i Tahkikat taleplerinin istinaf mahkemesi tarafından kabul edilmediğini dile getirerek, "Müdafiler olarak yaptığımız savunmalar gerekçeli kararda yer almadı. Heyet değişikliği oldu. Burada Sayın Zeydan'ın tekrar dinlenmesi gerekirken bunların hiçbiri yapılmadı. İfade fiziki olarak dosyada yokken karar verildi. Apar topar bir yargılama yapılarak ceza verildi" dedi.

'MAHKEME SİYASİ YASAK GETİRME ÇABASI İÇERİSİNDE'

Verilen karar ile Zeydan'ın siyasi yasaklı konuma düşürülmek istendiğini sözlerine ekleyen Arksak, "Bir hukuksuzluk ile karşı karşıyayız. Siyasi yasak getirme çabası içerisinde mahkeme. Çok büyük bir hak ihlali doğuracak olan bir karar. Hem Türkiye yargısı açısından hem de uluslararası yargı açısından bu kararın açıklanabilir bir yanı yok" diye konuştu.

'AYM VE AİHM'E BAŞVURACAĞIZ'

Hukuk mücadelesini devam ettireceklerini dile getiren Arksak, Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını, Anayasa Mahkemesi'nden sonuç alamadıkları takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını dile getirdi.

İstinaf mahkemesinin, taleplerini esastan reddetmesi kararının hukukla ve yasasıyla açıklanabilir bir yanı olmadığını vurgulayan Arksak, şöyle dedi: "Telafisi imkansız bir karar. Yerel mahkemenin apar topar yargılamayı bitirmesi ve istinaf mahkemesinin aynı şekilde onaylaması kabul edilemez." (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar