'Et ve süt sıkıntısı yaşanacak'

'Et ve süt sıkıntısı yaşanacak'
CHP Ekonomi Masası üyesi Gökan Zeybek, yurt gezilerini tamamladıkları ve üreticilerin son derece kötü durumda olduğunu söyledi. Zeybek, ‘Üretim yapanın kaybettiği bir ülke var' dedi.

Artan döviz kuru tarımsal üretim, hayvancılık ve küçük orta işletmeleri de etkiledi. Bu durum Türkiye'de, önümüzdeki dönemde un, kırmızı et ve süt ürünlerine ulaşmada sıkıntı yaşayacağını gösteriyor. CHP İstanbul Milletvekili ve Ekonomi Masası üyesi Gökan Zeybek, ekonomi masası heyeti ile birlikte her hafta bir ya da iki ile gittiklerini belirterek "Üretim yapanın kaybettiği bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Türkiye’de en mağdur üretici. Tarımsal üretim, hayvancılık ve küçük orta işletmelerin giderleri döviz cinsinden. Üretici, malını zararına veriyor. Tüketici ise üreticinin ürününü birkaç katı daha pahalıya alıyor. Böyle olunca da üretici üretimden çekiliyor" dedi.

SON ÜÇ YILDA TAHIL VE BUĞDAYDA KAYIP YÜZDE 30’UN ÜZERİNDE

Tarım ve hayvancılıkta ciddi sıkıntıların yaşandığına tanık olduklarını söyleyen Zeybek, "Erzurum’da buğdayın tonunu 2 bin 100 liraya satan çiftçi, bir ay sonra un yapmak için buğday almaya gittiğinde 4 bin 500 TL’ye alıyor. Son üç yılda tahıl ve buğdayda kayıp yüzde 30’un üzerine çıktı. Yine yem, ot ve saman olmadığından Afyon’da besicinin mezbahalara büyükbaş dişi hayvanlarını götürdüğünü gördük. Temmuzda 12 bin liraya satılan bir inek bugün 7 bin TL’ye satılıyor. Türkiye, önümüzdeki dönemde un, kırmızı et ve süt ürünlerine ulaşmada sıkıntı yaşayacak" dedi.

‘İNSANLAR SATTIĞI MALIN YERİNE HAMMADDE ALIP KOYAMIYOR’

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Anadolu’da daha önce açık satış sisteminin uygulandığını, üreticinin ürününü sattıktan sonra parasını ödediğini anlatan Zeybek, "Son bir ayda açık satış denilen sistem durmuş vaziyette. İnsanlar sattığı malın yerine hammadde alıp koyamıyor. Öyle bir oynaklık oluştu ki mal alım satımı durmuş vaziyette" ifadelerini kullandı.

Ücretli çalışanların köle düzenine mahkûm edilmek istendiğini vurgulayan Zeybek, "Düzensiz göç ve sığınmacılar koz olarak kullanılarak insanlar düşük ücretle çalışmaya mahkûm ediliyor. Bazı illerde işçilerin aldıkları asgari ücretin bir kısmını işverene geri verdiğini öğrendik. Türkiye’de emekçiler açısından bir köle düzeni ile karşı karşıyayız" dedi.

‘SESİNİZİ ÇIKARMAYIN, SİZİ PERİŞAN EDERİZ’

Zeybek, erken seçim çağrısı yaptıklarını ve ülkenin altı ayda sorunları aşacağını sözlerine ekledi. Osman Kavala’nın tutukluluğuna ilişkin de Zeybek, iş dünyasına "Sakın sesinizi çıkarmayın, yoksa sizi perişan ederiz" mesajının verilmek istendiğini söyledi.

Öne Çıkanlar