Zelenskiy: Ukrayna için Uluslararası Güvenlik Garantileri özel grubu kuruldu

Zelenskiy: Ukrayna için Uluslararası Güvenlik Garantileri özel grubu kuruldu
Ukrayna lideri Zelenskiy, özel grupta Avustralya, ABD, İsveç, İngiltere, Almanya, Polonya, Fransa, İtalya ve kendi ülkesinden etkili isimlerin olduğunu açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna için Uluslararası Güvenlik Garantileri konusunda özel bir grup kurulduğunu açıklayarak "Grubun ana görevi, ülkemiz için gerçekten ve uzun vadeli çalışacak bir güvenlik garantisi formatı geliştirmek, böylece gelecekte herhangi bir saldırı olmamasını sağlamaktır" dedi.

Ulusa sesleniş konuşması yapan Zelenskiy, Ukrayna için Uluslararası Güvenlik Garantileri konusunda özel bir grup kurulduğunu açıkladı. "Grubun başında NATO eski Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen (Kiev’e geldi) bulunuyor" diyen Zelenskiy, gruba ilişkin şu bilgileri verdi: Ofisimin başkanı Andriy Yermak da onunla çalışacak. Grup, dünyanın çeşitli demokratik ülkelerinden -Avustralya, ABD, İsveç, İngiltere, Almanya, Polonya, Fransa, İtalya ve tabii ki Ukrayna- etkili isimleri içeriyor. Grubun ana görevi, ülkemiz için gerçekten ve uzun vadeli çalışacak bir güvenlik garantisi formatı geliştirmek, böylece gelecekte herhangi bir saldırı olmamasını sağlamaktır" şeklinde konuştu.

ULUSLARARASI GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Ukrayna için açıklanan NASAMS sistemlerini içeren yeni destek paketi için ABD ve ABD Başkanı Joe Biden’a minnettar olduğunu söyleyen Zelenskiy "Hava savunmamızı önemli ölçüde güçlendirecek bir uçaksavar füze sistemi. Bu tedarik için çok çalıştık. Toplamda 820 milyon dolar değerinde olan bu paket, NASAMS’ın yanı sıra topçu mühimmatı ve radarları da içeriyor" dedi.

Dün Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store’nin Kiev’i ziyaret ettiğini ifade eden Zelenskiy, Ukrayna’ya daha fazla savunma desteği, Rusya’ya karşı yaptırımların güçlendirilmesi konularında görüştüklerini söyledi. Ayrıca Zelenskiy, Ukrayna’nın Latin Amerika ile dış politika bağlarını artırdığını, Arjantin ve Şili liderleriyle görüştüğünü belirtti.

‘AVRUPA ENTEGRASYONU KONUSUNDA BİR BİLDİRİ İMZALADIM, ZAMAN KAYBETMEYECEĞİZ’

Ukrayna Yüksek Şurası’nda (Verkhovna Rada) Avrupa entegrasyonu konusunda bir bildiri imzaladığını da belirten Zelenskiy, "Aday statüsünden tam üyeliğe geçmeye başladığımızı bu belgeyle belirtmiş bulunmaktayız. Bugün Verkhovna Rada'da yaptığı konuşmada Ukrayna'ya açık desteğini ifade eden Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e minnettarım. Zaman kaybetmeyeceğiz" dedi.

Öne Çıkanlar