Putin'e görüşme çağrısı yapan Zelenskiy'den 'NATO'dan vazgeçebiliriz' mesajı

Putin'e görüşme çağrısı yapan Zelenskiy'den 'NATO'dan vazgeçebiliriz' mesajı
Rusya lideri Putin'e çağrı yapan Ukrayna lideri Zelenskiy, Kiev'in NATO üyeliğinden vazgeçebileceğini, hatta Kırım ve Donbas'ın statüsünü tartışmaya da hazır olduklarını söyledi.

Ülkesine saldıran Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir kez daha yüze yüze müzakere çağrısında bulunan Ukrayna lideri Volodomir Zelenskiy, Donbas'taki ayrılıkçı iki bölge ve Kırım'ın statüsünün yanı sıra olası bir referandumun da bu görüşmelerde masaya yatırılmasına hazır olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın birçok şehrine Rus bombardımanı sürerken, Zelenskiy, savaşı bitirmek için bir kez daga Putin'e çağrı yaptı. Ukrayna Devlet Başkanı, herhangi bir formatta masaya oturmaya hazır olduğunu söyledi.

Ateşkes sağlanması, Rus askerlerinin çekilmesi ve Ukrayna'nın güvenliğinin garanti edilmesi karşılığında kendilerinin de NATO üyeliği arayışına son vereceklerini taahhüt etmeye hazır olduklarını belirten Zelenskiy şu ifadeleri kullandı:

"Bu, herkes için uygun bir uzlaşma olur: NATO konusunda bizimle ne yapacağını bilemeyen Batı için de, güvenlik garantileri isteyen Ukrayna için de ve NATO'nun daha fazla genişlemesini istemeyen Rusya için de."


‘DONBASS VE KIRM’I MASAYA YATIRMAYA HAZIRIM’

Zelenskiy, söz konusu görüşmede Rusya yanlısı ayrılıkçı Donestk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin yanı sıra Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'ın da statüsünün tartışılabileceğini ifade etti. Ukrayna lideri, "Rusya Devlet Başkanı'yla ilk görüşmede bu konuları masaya yatırmaya hazırım" dedi. Üç bölge de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği dağıldıktan sonra Ukrayna toprağı olarak kabul edilmişti.

‘YAKARIŞ VEYA TARİHİ KONUŞMALAR OLMAYACAK’

Zelenskiy, "Yakarışlar veya tarihi konuşmalar olmayacak. Bütün konuları detaylı bir şekilde ele almaya hazırım" diye konuştu.

Tüm sorunların çözülebileceğini düşünmediğini belirten Zelenskiy, en azından savaşı durdurabileceklerine inandıklarını dile getirdi.

Ukrayna lideri, "tarihi boyutta" herhangi bir değişikliğin yapılmasını öngören barış anlaşmaları için referanduma gidilmesi gerekeceğini de sözlerine ekledi.

Zelenskiy, söz konusu ayrılıkçı bölgelerin statüsünü tartışmaya açık olduğunu belirtse de göreve geldiğinden beri Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden taviz vermeyeceğini vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar