İstanbul'da HDP'den savaş karşıtı protesto: Çok sayıda kişi gözaltına alındı

İstanbul'da HDP'den savaş karşıtı protesto: Çok sayıda kişi gözaltına alındı
HDK, HDP, DBP ile TJA, Türkiye’nin Zap, Avaşîn ve Metîna’ya yönelik operasyonunu İstanbul'da protesto etti. Yürüyüşte ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Tevgera jinên Azad (Özgür Kadın Hareketi-TJA) üyeleri, Türkiye’nin KDP ortaklığıyla Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Zap, Avaşîn ve Metîna’ya yönelik operasyona tepki göstermek için Tünel Meydanı’nda bir araya gelerek yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşe DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve HDP milletvekilleri Sezai Temelli, Nejdet İpekyüz, HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, Barış Anneleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve çok sayıda HDP ilçe yöneticisi ile yurttaş katıldı. Kitle yürüyüşte "Tecrit insanlık suçudur", "Onurlu bir barış", "Bimre xiyanet" dövizleri taşıdı.

POLİS ABLUKASI

Kitle ellerindeki dövizleri taşıyarak alkışlarla sık sık, "Savaşa hayır, barış hemen şimdi" sloganları atarak İstiklal Caddesi'nde yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen kitle, polisler tarafından Rus Konsolosluğu önünde ablukaya alındı. Çok sayıda kişi ablukaya alınmasına rağmen slogan atmaya devam etti.

Abluka içerisinde açıklama yapan HDP’li Sezai Temelli, savaşın yoksulluk olduğunu ve çocukların ölümüne neden olduğunu belirterek, herkesi barıştan yana olmaya çağırdı. Abluka içerisinde açıklamaya müdahale etmek isteyen polisin tavrına karşılık kitle sık sık "Savaşa hayır barış hemen şimdi" ve "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları atarak cevap verdi.

GENÇLERDEN YÜRÜYÜŞ

Önleri kesilen onlarca HDP Gençlik Meclisi üyesi ise "Be Serok Jiyan Nabe", "Biji berxedana Zap'e", "Biji berxedana Avaşin", "HDP umuttur umut dimdik ayakta" ve "Biji berxedana zindana" sloganlarıyla yürüyüşüne devam etmek istedi. Polis engeline takılan gençler toplu bir şekilde İstiklal Caddesi'nden ara sokaklarda yürüyüşünü sürdürdü.

Yürüyüş esnasında ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, ÖHD’li avukat Veysi Eski ile beraber çok sayıda HDP ilçe yöneticisi gözaltına alındı.

ÇOK SAYIDA GÖZALTI

Farklı noktalarda yürüyüşünü gerçekleştiren birçok gencin Tünel Meydanı, Galatasaray Meydanı ve Ömer Hayyam Caddesi’nde polisler tarafından gözaltına alındığı öğrenilirken, gözaltı esnasında polislerin, gençleri sivil araçlara koyarak alandan uzaklaştığı belirtildi. Gözaltına alınan gençlerin kimler olduğu konusunda herhangi bir bildi edinilemedi.

Yürüyüş sonrası HDP İstanbul İl Örgütü polisler tarafından ablukaya alındı. (MA)

Öne Çıkanlar