Yurttaşlar anlattı: Çorba yapmak için karnabaharın yaprağını topluyor insanlar

Yurttaşlar anlattı: Çorba yapmak için karnabaharın yaprağını topluyor insanlar
'Önceden ürünleri 1 kilo alıyordum. Şimdi yarım kilo alıyorum.  Daha az alıyorum eve, çünkü yetmiyor.'

Pazar ve bahçeleri gezen CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'la konuşan bir yurttaş, "İnsanlara bakıyorum, karnabaharın yaprağını topladı kadın. ‘Ne yapacaksın teyze dedim’ ‘Yemek yapacağım’ dedi. İnan çok üzüldüm" diye konuştu.

TBMM Tarım ve Köy işleri Komisyonu Üyesi CHP’li Barut, fahiş oranda artan üretim maliyetlerine karşın çiftçinin para kazanamadığı ürünlerini yerinde görüp inceledi. İlk olarak Karataş Ovası'ndaki tarım alanlarını gezen Ayhan Barut, başta narenciye bahçeleri olmak üzere özellikle biber ve patlıcan üretimi yapılan seralarda incelemelerde bulundu. Barut şunları söyledi:

"Üretici ‘gübreyi çok pahalıya alıyorum’ diyor. Çünkü yüzde yüz zam geldi. Pazar yerine geldiğimizde pazar yeri halkın can simididir. Daha ucuz ve uygun olması gereken yerde portakalın kilosu 2,5 liradan 5 liraya çıkıyor. Satan dertli, alan yok. Pazar yeri boş. Fiyat pahalılığı vatandaşlarımızın cebini yakıyor. İktidarın korkulu rüyası olan patatesin kilosu 1 lira. Tabii bu 1 lira üretimde planlanmanın olmadığını gösteriyor. Patatesin kilosu pazar yerinde 1 liraysa üreticinin eline geçen 40 kuruşun altındadır. Yani üretici zararına üretiyor."

PAZARCI: BİZE GELİŞİ BİLE ÇOK PAHALI

Portakal satan bir pazarcı, "Her şey pahalı olduğu için fiyatlara da yansıyor. Bize gelişi bile çok pahalı bizde mecburen kâr koyup satmaya çalışıyoruz. Vatandaş eskisine göre çok az alıyor. Eskiden 5 kilo aldığı portakalı şu an 1 ya da 2 kilo alıyor.  Şu an 1 kilo portakal 5 lira 2 kilo alsa 10 lira. Diğer ürünleri de almak istese vatandaşa ne kalacak?" dedi.

YURTTAŞLAR ANLATTI: İNAN ÇOK ÜZÜLDÜM

Pazar yerinde alışveriş yapan bir vatandaş ise, "Önceden ürünleri 1 kilo alıyordum. Şimdi yarım kilo alıyorum.  Daha az alıyorum eve, çünkü yetmiyor. Emekli maaşla nereye kadar. İnsanlara bakıyorum, karnabaharın yaprağını topladı kadın. ‘Ne yapacaksın teyze dedim’ ‘Yemek yapacağım’ dedi. İnan çok üzüldüm" diyerek yaşadığı soruna dikkat çekti. 

Maliyetlerin ürün fiyatlarını karşılamadığını söyleyen, Karataş Oymaklı köyünden Narenciye üreticisi Serhan Akı, "Şu an da çok zorlanıyoruz. Özellikle bu yıl gübre fiyatlarında yüzde 80’in üzerinde artış var" dedi.

Karataş Tuzla Bölgesinde biber ve kavun üreticisi Ersin Televi, "Gübre maliyetleri yüzde yüze yakın arttı. Naylon fiyatları (serada kullanılan naylon) yüzde yüze yakın arttı. Ama 3 sene önce satmış olduğum biber fiyatıyla şu anki biber fiyatında hiçbir değişme yok" dedi.

Öne Çıkanlar