Yurt Diyanet'e devredildi, 'iffet' ve 'kılık kıyafet' dayatması başladı

Yurt Diyanet'e devredildi, 'iffet' ve 'kılık kıyafet' dayatması başladı
HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar konuyu Meclis'e taşımıştı.

Mardin Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan üniversite öğrencilerine "iffetli hareketlerde bulunmak" kuralının dayatılmasının yurdun yönetiminin Türkiye Diyanet Vakfı’na devredilmesi ardından başlatıldığı ortaya çıktı.

Mardin Artuklu Üniversitesi öğrencilerinin kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Kız Öğrenci Yurdu’nda öğrencilere kılık-kıyafet ve davranış biçimine dair kurallar imzalatıldığı ortaya çıkmıştı. "Yurtlarda barınan öğrencilerin uymak zorunda oldukları kurallar" adı altında öğrencilere dayatılan formda, kılık- kıyafetlerini düzenleyen madde için "Yatakhane dışında pijama, gecelik ve uygunsuz kıyafetle dolaşmamak, yurdun içinde ve dışında iffete aykırı hareketlerde bulunmamak" ifadeleri kullanılmıştı. Ayrıca öğrencilere askeri uygulamaları hatırlatan kuralların da dayatıldığı söz konusu forma yansımıştı.

FORMLAR TOPLANDI, ÖĞRENCİLERİN PEŞİNE DÜŞÜLDÜ

Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yayınlanan haber ve HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar’ın konuyu Meclis’e taşımasının ardından öğrencilerin odalarına ve yurt panosuna asılan kural formu yurt yönetimi tarafından toplandı. Yurt yönetimi ayrıca formu kamuoyuna yansıtan öğrencilerin de peşine düştü.

Konuya dair ulaştığımız yurt yetkilileri önce kurallar için "tüm yurtlarda uygulanıyor" derken ardından da yetkili olmadığı gerekçesiyle bilgi veremeyeceklerini belirtti.

Öte yandan Mardin Kız Öğrenci Yurdu’nun Türkiye Diyanet Vakfı’na (TDV) devredildiği ortaya çıktı. Sessiz sedasız yapılan devir işleminin 16 Eylül tarihinde Türkiye Diyanet Vakfı resmi sitesinde duyurulduğu görülürken, kadın öğrencilerin kılık kıyafet ve davranış biçimine dair kuralların dayatılmasının altında da yurt yönetiminin Türkiye Diyanet Vakfı’na devredilmesi olduğu belirtildi.
 
 YURDUN YÖNETİMİ DİYANET VAKFINA DEVREDİLMİŞ
TDV’nin resmi internet sitesinde 16 Eylül 2019 tarihinde "Türkiye Diyanet Vakfı yurtlarının yeni sayısı 66!" başlığı ile yapılan duyuruda Mardin Kız Öğrenci Yurdu’nun da TDV bünyesinde faaliyet gösterdiği açıklandı. Yapılan duyuruda "Hızla büyümekte olan TDV Yurtları Yozgat’taki kız öğrenci yurdunun yanında Sorgun ve Çekerek ilçelerinde de kız yurtlarıyla hizmet vermeye başladı. Kırklareli’nde kız öğrenci yurdu ile hizmet veren Türkiye Diyanet Vakfı’nın yeni açtığı yurdu ise erkek öğrenciler için hizmet verecek. Bununla birlikte Mardin’ deki kız öğrenci yurdu ve Uşak Karahallı’daki kız öğrenci yurdu da yeni eğitim öğretim döneminde hizmet verecek yurtlar arasında" ifadeleri kullanıldı.

Öne Çıkanlar