Yunanistan, Türkiye ile CBM'yi dondurdu

Yunanistan, Türkiye ile CBM'yi dondurdu
Yunanistan, son zamanlarda yaşanan ihlallerin ardından Ege adalarının hava savunmasını güçlendiriyor.

Yunanistan, Doğu Ege'de Türkiye ile Ege’de yaşanan gerilimin ardından Türkiye ile savunma bakanlıkları düzeyinde güven artırıcı önlemler (CBM) planlarını dondurdu. Hükümet kaynakları, görüşmelerin ilerisi için ertelendiğini söyledi.

Kathimerini gazetesi, perşembe günü adalara, özellikle Osa-K ve ASRAD'a uçaksavar sistemlerini alarma geçirme emri verildiğini yazdı. Yaklaşık 10 gün önce Yunanistan Milli Savunma Genelkurmay Başkanı (GEETHA) Başkanı Konstantinos Floros, sürekli Türk ihlallerinin tehlikesi ve bir kaza olasılığı hakkında konuşmuştu.

Türkiye ise Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın açıklamalarıyla Atina'yı sürekli provokasyon yapmakla suçladı ve Yunanistan'ın "haksız ve hukuka aykırı eylemlerde bulunduğunu" açıkladı.

Türkiye'nin geçen hafta başlayan tırmanma Başbakan Kyriakos Miçotakis ile Erdoğan arasında İstanbul'da olumlu olarak nitelendirilen görüşmeden sadece altı hafta sonra geldi. İhlallerin sayısında artış olmakla kalmadı, aynı zamanda Samos ve Rodos gibi büyük Yunan adalarında da ihlaller yaşanıdığı iddia edildi.

Buna karşılık, Dışişleri Bakanlığı Çarşamba ve Perşembe günleri olmak üzere iki açıklama yaparken Mitsotakis konuyu NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinde gündeme getirdi.

Miçotakis, Türkiye'nin ihlallerine atıfta bulunarak, Ankara'nın davranışının daha geniş bölgede özellikle kritik bir zamanda NATO'nun uyumunu baltaladığını vurgulayarak "Hemen durmalı" mesajı verdi.

Mitsotakis, Finlandiyalı mevkidaşı Sanna Marin ile yaptığı ortak açıklamada, Türkiye'nin davranışını "kabul edilemez" olarak nitelendirirken, bunun Erdoğan ile yaptığı son görüşmede kaydedilen ilerlemeyi baltaladığını söyledi. Kısa bir süre sonra da, hükümet kaynakları CBM'lerin dondurulduğunu vurguladı.

Atina, Türkiye'nin Rusya'ya karşı yaptırımlarla uyumlu olmadığını daha da vurgulayarak, konuyu tüm uluslararası forumlarda gündeme getirme niyetinde. Yunanistan halihazırda AB, NATO, BM ve ICAO yetkililerinin yanı sıra BM Güvenlik Konseyi üye ülkelerine ilgili brifing verdi.

Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ise Türk mevkidaşı ile sürekli ihlaller konusundaki memnuniyetsizliğini dile getirdi. Kathimerini, Akar'ın cevabının "incelenecek" olduğunu belirtti.. Gerginlik, Savunma Bakanlığı'nın Türkiye'nin NATO Tiger Meet tatbikatına katılma davetini iptal etmesine de yol açtı.

Öne Çıkanlar