Yunanistan'da telekulak skandalı

Yunanistan'da telekulak skandalı
Yunanistan’da sosyalist PASOK'un lideri Nikos Andrulakis’in telefonunun dinlenmesi skandalı, ülkede siyasi krize dönüşüyor. Gözler Başbakan Miçotakis'in yarınki açıklamasına çevrildi.

Yunanistan'da gazeteci Thanasis Koukakis'in ve üçüncü büyük siyasi parti Panhelenik Sosyalist Hareket Partisi (PASOK) Lideri Nikos Androulakis'in cep telefonun yasadışı şekilde dinlendiği yönündeki iddialar, gündemdeki yerini koruyor.

Yunanistan'da ortaya çıkan telefon dinleme skandalı sonrası gözlerin çevrildiği Başbakan Kiriakos Miçotakis'in yarın açıklama yapacağı duyuruldu.

PEŞ PEŞE İSTİFALAR GELDİ

Ülkede patlak veren ve 2021'de yapıldığı belirtilen telefon dinleme skandalı sonrası Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleon istifa ettiğini açıklamıştı.

Dinlemelerle bağlantılı olduğu düşünülen Başbakanlık Genel Sekreteri Grigoris Dimitriadis de skandalın ortaya çıkmasının ardından istifa etmişti.

Başbakanlık Genel Sekreteri görevinin yanı sıra Başbakan Kiryakos Miçotakis’in de yeğeni olan Dimitriadis’in istifası sonrası Miçotakis’ten beklenen haber geldi.

Yunan basını Miçotakis’in konuyla ilgili yarın bir açıklama yapacağını bildirdi.

Yunanistan merkezli Skai haber kanalı, Miçotakis’in konuyu ele almak için parlamentonun yaz tatilinin ardından oturumlarının devam etmesini beklemeyeceğini duyurdu.

"MİÇOTAKİS ÖZÜR DİLEDİ"

To Vima gazetesine göre ise muhafazakar lider Miçotakis, PASOK liderinden özür diledi.

Gazeteye göre Miçotakis "Farkında değildim, eğer olsaydım izin vermezdim. Yapılan hata nedeniyle Androulakis'e bir özür borçluyum. Bu ciddi ve affedilemez bir hataydı" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Aralık 2021'de PASOK lideri olarak seçilen Androulakis, cuma günü 2021 sonundaki konuşmalarının Ulusal İstihbarat Teşkilatı tarafından dinlendiğini öğrendiğini söylemiş ancak kaynağını açıklamamıştı.

 Yunanistan hükümeti ise Androulakis'in izlendiğinin farkında olduğunu ancak "yasal şekilde" yapılan izlemenin bir savcı tarafından onaylandığını ve PASOK liderini bilgilendirme çabalarının sonuçsuz kaldığını açıklamıştı.

26 Temmuz'da ise  PASOK lideri cep telefonuna casus yazılım Peradator kullanarak sızma girişi yapıldığı iddiasıyla Yunanistan Yüksek Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulunmuştu. 

Bu çerçevede yapılan ön soruşturma sonucunda Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın Androulakis'in cep telefonu üzerindeki gizliliği kaldırmaya onay verdiği ve böylece konuşmaları dinlediği ortaya çıkmıştı. 

Androulakis, Yunanistan parlamentosuna konuyu soruşturmaları için bir komisyon kurması çağrısı da yaptı. Hükümet, resmi başvuru yapılırsa bu talebe destek vereceğini de belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar