Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ayasofya'da tahribatla ilgili UNESCO'yla görüştü

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ayasofya'da tahribatla ilgili UNESCO'yla görüştü
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, UNESCO Direktörü Audrey Azoulay ile Ayasofya İmparator Kapısı'ndaki tahribatı görüştü.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, tarihi Ayasofya Camii'nin kapısında meydana gelen tahribat sebebiyle harekete geçti. Konuyla ilgili UNESCO ile görüşen Başbakan, Türkiye hükümetinden de tahribat ile ilgili açıklama yapmasını isteyeceklerini bildirdi.

Ayasofya Camii'nin tarihi İmparator Kapısı'nda meydana gelen tahribat gündemdeki yerini koruyor. Tahribat gündeme gelince Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün hemen harekete geçmesiyle kapı onarıldı ve duruma ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Oluşan tahribatta bir güvenlik zafiyeti söz konusu değildir. Ayasofya, 1484 yıldır nasıl ayakta kaldı ise geleceğe de aynı ihtişamı ile bir mabet olarak taşınacaktır" denildi.

MİÇOTAKİS, UNESCO DİREKTÖRÜNÜ ARADI, 'SAYGISIZLIK' DEDİ

Uzun yıllardır milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan yapıdaki tahribat yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da gündemde. Yunanistan internet haber sitesi GreekReporter'a göre; Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, konuyu BM Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'ne taşıdı. Yunan basınında yer alan haberlere göre, UNESCO Direktörü Audrey Azoulay ile telefonda görüşen Miçotakis, tahribattan dolayı duyduğu üzüntüyü ifade ederken söz konusu tahribatın tarihi yapının bütünlüğüne ve evrensel karakterine yapılan bir "saygısızlık" olduğunu belirtti.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA İSTENECEK

Miçotakis'in ofisinden yapılan açıklamada, UNESCO direktörünün Ayasofya'nın 2020 yılında camiye çevrilmesi kararına ilişkin endişelerini tekrar dile getirdiği ve Türkiye hükümetinden tahribat ile ilgili bir açıklama yapmasını isteyeceği söylendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar