Yüksekdağ: Cezaevlerinde gerilim politikası artıyor, yaşanacaklardan Adalet Bakanlığı sorumludur

Yüksekdağ: Cezaevlerinde gerilim politikası artıyor, yaşanacaklardan Adalet Bakanlığı sorumludur
'Cezaevlerinde yaşanacak, yaşanabilecek bütün sorunların ya da olası daha ağır saldırıların ve kayıpların sorumlusu doğrudan siyasi iktidar ve Adalet Bakanlığı'dır.'

Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) geçmiş dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, cezaevinde baskıların arttığını belirtti. Cezaevinde tutulan diğer kadın tutsaklar ise avukatlarıyla gerçekleştirdikleri görüşmede maruz kaldıkları hak ihlallerini aktardı. Siyasi mahpusların bulunduğu koğuşlar değiştirilirken, arada kalan odalara adli ve IŞİD’lilerin yerleştirildiği ifade edildi.
 
‘BASKILAR VE GERİLİM POLİTİKASI ARTIYOR’
 
Baskıların arttığı cezaevlerinden biri olan Kandıra Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutulan Figen, avukatları aracılığıyla şu bilgileri paylaştı: "Bulunduğumuz Kandıra F Tipi Cezaevi'nde baskılar ve gerilim politikası artıyor. Cezaevlerinde yaşanacak, yaşanabilecek bütün sorunların ya da olası daha ağır saldırıların ve kayıpların sorumlusu doğrudan siyasi iktidar ve Adalet Bakanlığı’dır. Hapishanelerdeki hak ihlallerinin ve provokatif baskı, gerilim uygulamalarına derhal son verilsin."
 
'AYDA BİR YAPILMASI GEREKEN ARAMALAR 3 GÜNDE BİR YAPILIYOR' 
 
Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde diğer siyasi tutsak kadınlarla görüşme gerçekleştiren avukatların, cezaevi koşullarına ilişkin yaptıkları aktarım şu şekilde: "Pandemi süreci ile beraber daha hassas yaklaşılması gerekirken aksine yaşanan hak ihlalleri ne yazık ki gün be gün artmış durumdadır. Yapılan görüşmelerde olağanın dışında mahpuslara bir yaklaşım söz konusu olduğu, farklı olağandışı bir sürece girilmiş gibi yaklaşılmakta olduğu bilgisi verildi. Şöyle ki; ayda bir rutin yapılan aramalar 3 günde bir yapılmaya başlanmış vaziyette. Bunun yanında sabah akşam yapılan sayım günde 3 kereye çıkartılmış, hatta son sayımın gece 00.00’de yapılmakta olduğu aktarıldı. Anne mahpuslar ile kalan çocukların bu durumdan çok ciddi bir şekilde olumsuz etkilendikleri paylaşıldı. Gece uyumayıp durmadan ağlamakta oldukları aktarıldı.
 
PSİKOLOJİK ŞİDDET UYGULANMAKTA
 
Pandemi süreci gerekçe gösterilerek mahpusların aileleri ile açık görüş hakkı engellenirken, izole olan mahpusların ortak alanları kısıtlanırken, tüm aktiviteler durmuş durumda iken bu gelişen keyfi aramaların, gece 00.00’ye varan sayımların açıkça bir izahı yoktur. Bu olanlar karşısında mahpuslar olabildiğince sakin kalmaya çalışmakta ancak gerilimli bir ortam oluşmasına engel olunamadığı aktarıldı. Ciddi bir şekilde psikolojik şiddet uygulanmakta olduğu bilgisi verildi." (Jinnews)

Öne Çıkanlar