YÖK soruşturduğu vakıf üniversitelerinin adını gizliyor

YÖK soruşturduğu vakıf üniversitelerinin adını gizliyor
CHP'li Özdemir, akademisyenlerin özlük haklarına dair YÖK’ün soruşturmasını tamamladığı dokuz vakıf üniversitesinin ismini açıklamamasına tepki gösterdi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), dokuz vakıf üniversitesinde çalışan akademisyenlerin yaşadığı ücret ve işten çıkarılma sorunu üzerine başlattığı soruşturmanın tamamlandığını üç ay sonra duyurdu. Bazı vakıf üniversitelerinin çalışanlarına devlette çalışanlarla eş değer ücret vermediğinin tespit edildiğini belirten YÖK, "yetki ve sorumluluklar" çerçevesinde gerekli işlemler yapıldığını duyurdu fakat işlem yapılan üniversitelerin adını açıklamadı.

‘ÜNİVERSİTELERİN ADI ŞEFFAF OLARAK PAYLAŞILMADI’

Özel üniversitelerde çalışan akademisyenlerin özlük haklarını Meclis’te gündeme getiren CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, YÖK’ün dokuz üniversiteyle ilgili soruşturmasını tamamlamasının ardından açıklama yaptı. "Haklarında inceleme yapılan 9 üniversitenin isimleri gizli tutulmuştur" diyen Özdemir, YÖK’ün soruşturulan vakıf üniversitelerinin adını duyurmamasına tepki gösterdi.

"Yükseköğretim Kanunu'nda açık düzenleme olmasına karşın öğretim elemanlarına yasal hakları olan ücreti ödemeyen üniversitelerin isimleri kamuoyu ile şeffaf olarak paylaşılmamıştır" ifadelerini kullanan Özdemir, şunları dile getirdi:

Ücret artışı yapmamak için sözleşme tarihlerini bahane eden üniversitelerin isimleri ve hangi yaptırımların uygulandığı veya uygulanacağı belirtilmemiştir. Açıklamada Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 25. maddesi kapsamında herhangi bir uyarı veya yaptırım uygulanıp uygulanmadığı konusu gizli kalmıştır. Yasal düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra ücret artışından yararlandırılmayan akademisyenlerin mali haklarının geri ödenip ödenmeyeceğine ilişkin bir açıklama yapılmamıştır.

'YÖK’ÜN GÖREV İHMALİ DOĞACAK'

YÖK, ikinci bir açıklama yaparak gerçekten şeffaf bir şekilde hangi üniversitelerde inceleme yapıldığını, hangi tespitlerde bulunulduğunu, söz konusu tespitlere karşı hangi üniversitelere karşı hangi işlemleri yaptığını veya yapacağını kamuoyu ile paylaşmalıdır. Aksi durumda akademisyenlerin kanun ile güvence altına alınan özlük haklarını bazı vakıf üniversitelerinin uygulamamaya devam etmeleri durumunda YÖK’ün görev ihmali doğacaktır. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar