Yılmaz: İstanbul’u parça parça vakıflara geçirdiler

Yılmaz: İstanbul’u parça parça vakıflara geçirdiler
'Hatırlı birileri ihaleyi alıyor; perde önünde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sanatçı kadrosunda yer edinen Demet Akalın'ı görüyoruz.'

Gezi Parkı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınarak Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na devredilmesi sonra ortaya çok daha geniş bir ‘vakıflaştırma’ tablosunun çıktığını yazan Sözcü gazetesi köşe yazarı Serpil Yılmaz, İstanbul’da çok sayıdaki arazinin, vakıflara ‘devredilme’ adı altında talan edildiğini ifade etti.

"Prof. Dr. Türkan Saylan, Prof. Dr. Necla Arat, Prof. Dr. Aysel Çelikel, Prof. Dr. Oya Başak, Gülseven Yaşer gibi eğitime gönül vermiş aydınların öncülüğünde 1994 yılında kurulan Çağdaş Eğitim Vakfı'nın (ÇEV) binası da bundan 5-6 yıl önce aynı vakfa devredilmişti" hatırlatmasında bulunan Yılmaz, "Mart 2021'de 76'sı İstanbul'da olmak üzere toplam 1014 taşınmaz arasında yer alan; Sultanahmet, Ayasofya, Süleymaniye, Fatih ve Teşvikiye camileri, Galata Kulesi, Akaretler, Paşakapısı Cezaevi, Sansaryan Han, Sepetçiler Kasrı, Şişli Etfal Hastanesi, İstanbul Kadıköy Lisesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Kandilli Kız Lisesi, Burhan Felek Lisesi, Mithatpaşa Meslek Lisesi, Şemsipaşa İlkokulu, Üsküdar Halil Rüştü İlköğretim Okulu, Üsküdar Bağlarbaşı İlkokulu'nun vakıflara geçtiğini öğrendik" diye ekledi.

"Taşınmaz rantının başka örnekleri yok değil" ifadesini kullanan Yılmaz, ‘devretme’ adıyla İstanbul’da yaşanan hareketliliği şöyle yazdı:

"2013 yılında tapusu Selimi Evvel Vakfı'na devredilen Kadıköy Rasim Paşa mahallesindeki Osmangazi İlkokulu'nun 2017 yılından beri restorasyonu sürüyor. Boşaltılan bina, restorasyon sonrası okul olarak kullanılmaya devam edecek mi belli değil.

Moda'da denize nazır 30 dönüm arazisi olan Kadıköy Anadolu Lisesi'nde (KAL) başlayan imar hareketleri rant kaygısı doğuruyor. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker geçtiğimiz hafta, KAL'ın yıkılması ve öğrencilerin başka okullara paylaştırılması iddialarına ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a soru önergesi yöneltti.

Kanlıca'da "seçkinler" caddesindeki Sedat Simavi İlkokulu'nun taşınacağı söylentisi de aldı başını gidiyor.

Kanlıca Muhtarı Yusuf Kırıkoğlu, Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Eğitim Müdürlüğü'nden "Okul boşaltılmayacak" sözü aldıklarını belirtiyor."

‘ANADOLU HİSARI TALANI’

"Kamuoyu Kanal İstanbul arazilerine odaklanırken, Boğaz'daki imar hareketliliği gözden kaçmasın" diyen Yılmaz, yazısının devamında Anadolu hisarında da bir talan yaşandığını kaydederek şunları yazdı:

"Anadoluhisarı Turizm ve Kalkındırma Derneği Başkanı Mustafa Babuz, yıllardır çevredeki tarihi ve kültürel varlıkları korumak için mücadele ediyor ama nafile…

Gayrimenkul rantı galebe çalıyor.

Size "Olmaz bu kadar" diyeceğiniz 2 olay.

KADRAJ KAFE: Göksu Deresi yamacında Vakıflar'a ait, içinde arkeolojik kazı alanı bulunan 3 dönümlük arazi ihaleyle Ramsey Giyim'in sahibi Remzi Gür'e kiralanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 30 Ocak 2019'da yıkım kararı verdiği kaçak kafeterya, imar barışı kanunundan da yararlanıyor.

Gür, yerel gazete Dost Beykoz'a "Remzi Gür Vakfı Müzesi kuruyorum" açıklaması yapıyor.

Şu anda burası "Qadraj Cafe Restoran Nargile" olarak işletiliyor.

Öyle mi kalır, sanmam; yüzük taşı arazi, nargile tüttürülsün diye kiralanmamıştır.

Beykoz Kızılay Şube Başkanı Sadettin Çay, kafede pişirilen yemeklerin Kızılay'a satılması eleştirilerinin muhatabı olunca istifa ediyor. Yerine kısa süreliğine Gür geçiyor.

Mart 2021'de aynı koltuğa AKP Beykoz eski İlçe Başkanı ve milletvekilliği/belediye başkanlığı seçimlerinde aday adaylıkları ile bilinen Mustafa Gürkan oturdu."

‘HATIRLI BİRİLERİNİN ALDIĞI İHALEDE ERDOĞAN’IN SANATÇI KADROSUNDAKİ DEMET AKALIN VAR’

"HİRA HAN GHALİA: Ulaştırma Bakanlığı'nın bünyesindeki Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Anadoluhisarı sahilinde 1880 metrekarelik tesisi Nisan 2019'da 40 bin 795 TL aylık kira bedeli ile ihaleye çıktı.

Hatırlı birileri ihaleyi alıyor; perde önünde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "sanatçı kadrosunda" yer edinen Demet Akalın'ı görüyoruz.

Akalın'ın ev sahipliğinde Haziran 2020'de açılan "Hira Han/Ghalia" restoranındaki Şark lüksü, Dubai'de bile yoktur. Restoran içindeki ofisler ve localarla çok amaçlı kullanıma elverişli bir mekan olmuş. Restorantta kebap davetleri veren Akalın geçtiğimiz yıl gazetecilerin sorusunu "O restoran Okan'ın ailesine ait" diye yanıtlamıştı. İflas eden eski eşi Okan Kurt da "Kız kardeşim açtı orayı. Dilan Kurt'a ait" sözleriyle Akalın'ın cümlesini tamamlamıştı. Hem kamu arazilerini üstlerine geçiriyorlar, hem de kültürel ve tarihi dokuyu harap ediyorlar.

Kamuoyu Kanal İstanbul arazilerine odaklanırken, Boğaz'daki imar hareketliliği gözden kaçmasın…"

Öne Çıkanlar