Depremde 11 kişinin öldüğü Yılmaz Erbek Apartmanı'nın yıkılma sebebi açıklandı

Depremde 11 kişinin öldüğü Yılmaz Erbek Apartmanı'nın yıkılma sebebi açıklandı
Depremde 11 kişinin öldüğü Yılmaz Erbek Apartmanı'na ilişkin davanın gerekçeli kararında binanın, kalitesiz beton kullanımı ve ucuz işçilik nedeniyle yıkıldığı belirtildi.

İzmir depreminde 11 kişinin hayatını kaybettiği Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok'a ilişkin davanın gerekçeli kararında binanın kalitesiz beton kullanımı ve ucuz işçiliğe kaçılması nedeniyle yıkıldığı belirtildi.

İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi, binanın müteahhidi de olduğu öne sürülen arsa sahibi Mustafa Yılmaz, inşaat mühendisi Ali Özsoy, yapı denetim şirketi yetkilileri Binay Bükey ve Eşref Pervis Toğulga ile fenni mesul Nurettin Bozdoğan'a verdiği hapis cezaları ile 6 sanık için verilen beraat kararının gerekçesini açıkladı.

Mahkemenin 120 sayfalık gerekçeli kararında bilirkişi raporuna değinildi. Binanın çökme nedeninin "beton basınç dayanımının proje dayanımından küçük gerçekleşmesi olduğu" belirtildi. Kararda, binanın bazı düşey taşıyıcılarında eksik donatı bulunduğu vurgulandı.

Müteahhidin depremden önce vefat ettiğini belirten Mustafa Yılmaz'ın yargılama boyunca kendisinin binanın müteahhidi olmadığı yönündeki savunmasına ise itibar edilmediği belirtildi.

Davada 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Yılmaz'ın yetkisi olmadığı halde yapı sahibi olarak aynı anda yapı müteahhitliğini de üstlendiği vurgulanan kararda, "ucuz ve basit işçiliğe kaçmak suretiyle demir bağlama işlemlerinin yönetmelikteki hükümlere aykırı yapıldığı, statik projede öngörülen beton sınıfının çok çok altında kalitede beton kullandığı, betona ait herhangi bir dayanım veya sınıflama testi yapmadığı" ifade edildi.

Kararda, binanın inşaat mühendisi olan ve 10 yıl hapisle cezalandırılan Ali Özsoy'un projesinde büyük eksik ve yanlışlar olduğu, işini özensiz yaptığı, bazı zorunlu hesapları ise hiç yapmadığı kaydedildi. 

Öne Çıkanlar