Yıldırım'dan S&P'ye: Bizim için kıymeti yok

Yıldırım'dan S&P'ye: Bizim için kıymeti yok
Yıldırım, S&P'nin not kırmasına tepki gösterdi: Rating kuruluşları sizin notlarınızın bizim için bir kıymeti harbiyesi yoktur. Bizim için önemli olan milletin verdiği nottur...

EKONOMİ - Başbakan Binali Yıldırım AKP Grup Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Konuşmasında S&P'nin Türkiye kararına tepki gösteren Başbakan Yıldırım, "Bir değerlendirme kuruluşu, hiç programında yokken hiç gündeminde yokken, bir gece ansızın Türkiye'nin notunu düşürüyor. Gerekçelerine bakıyorsunuz, ipe sapa gelmeyen şeyler. Türkiye'nin gerçekleriyle uyuşmuyor, tamamen siyasi; AK Parti'ye nasıl zarar verebiliriz seçim sürecinde, buna göre kurgulanmış bir senaryo. Sizin notunuzun, bizim için kıymeti harbiyesi yoktur. Bizim için not, milletin notudur. 24 Haziran da o notun alınacağı gündür" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de, S&P'nin Türkiye kararına tepki göstererek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun daha önce Türkiye’nin kredi notunu ağustosta gözden geçirmeyi planlandığını belirtmiş, "Açıkça bu kararın öne alındığı görülüyor. S&P kararının zamanlaması oldukça manidar! Not düşürmeyi erkene almalarını gerektirecek bir gelişme oldu mu?" demişti.

Twitter hesabından değerlendirmede bulunan Şimşek, kredi notunun seçim kararından sonra düşürülmesinin zamanlama olarak yanlış olduğuna işaret ederek, S&P analizinin de yetersiz olduğunu ifade etmişti.

S&P dün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunun "BB"den "BB-"ye, yerli para cinsinden notunun "BB+"dan "BB"ye düşürüldüğünü, görünümünün "durağan" olduğunu kaydetti. Kredi notunun düşürülmesiyle ilgili olarak, Türkiye'nin makro ekonomik dengesizliklerinin arttığı belirtilen açıklamada, enflasyon görünümünün bozulduğu, Türk lirasında değer kaybı ve volatilite görüldüğü ifade edildi.

Öne Çıkanlar