Yıkılan evlere izin yok

Yıkılan evlere izin yok
Yeşil Yol’a onay, yayla evine ret: Yukarı Kavrun’da yıkılan evlerin yeniden yapımına izin yok.

HABER MERKEZİ - Karadeniz’in sekiz ilinin yaylalarını birleştirme gerekçesiyle yapımı planlanan Yeşil Yol’un güzergahındaki Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Yukarı Kavrun Yaylası’nda yaylacılar zor durumda kaldı.

Kış döneminde oluştuğu sanılan hortum ve düşen çığ nedeniyle ev, pansiyon ve restoranların da yer aldığı 20 dolayında yapının yerle bir olduğunu gören yaylacılar, valiliğin yapıların kaçak oldukları gerekçesiyle yenilerinin yapımına izin vermesiyle ikinci kez yıkıldı. Ancak aynı yaylada Yeşil Yol projesi kapsamında çok sayıda konaklama ve sosyal tesis yapılması öngörülüyor.

Yaylacıların yukarıda karşılaştığı manzara ise üzücü oldu. Yıkılan yapıların ahşap bölümleri ile evlerdeki eşyalar vadi boyunca yayılmış halde bulundu. Karşılaştıkları karşısında üzülen yaylacılar, Rize Valiliği’nin yıkılan yapıların kaçak olduğu gerekçesiyle yerine yenisinin yapımına izin vermeyeceğini öğrenince bir kez daha şaşkınlığa uğradı.

Yaylacılar, dedelerinden kalma yerlerde yıllar önce yaptırdıkları yapıların yerine yenisinin yapımına izin verilmeyişine tepki gösterdi.

‘DEVLET BİZİ KÖŞEYE SIKIŞTIRIYOR’

Evi ve pansiyonu yıkılan Faik Aydoğdu, yenisinin yapımına izin verilmediğini belirterek, "Çocukluğumuzdan beri yaylaya geliyoruz, hayvancılık yapıyoruz. Çığ evimi ve pansiyonumu yıktı. Şimdi yenisinin yapımına izin vermiyorlar. Devlet bizi köşeye sıkıştırıyor. Perişan haldeyiz. Nereye gidelim? Bugüne kadar buraları biz koruduk. Biz burada olmazsak, buraları korumazsak buraya kim gelir?. Ne olur yardımcı olsunlar, zorluk çıkarmasınlar. Örnek proje versinler onu yapalım. Yapmazsak gelip onu da yıksınlar" dedi.

‘AHIR BİLE YAPAMIYORUZ’

Yaylada eski evlerin de yıkıldığını ve yenisini yapmak isteyenlere izin verilmediğini anlatan Nuri Gencaloğlu, "Devlet hayvan verip, hayvancılık yapmamızı destekliyor. Ama yaylada yıkılan evlerimizi yapamıyoruz. Hayvanlarımız için ahır bile yapamıyoruz. Tek söylenen ‘yapamazsınız’ oluyor. Yaz geldi, hayvanları yaylaya çıkaracağız ama belirsiz bir ortam var" diye sitem etti. (DHA)

Öne Çıkanlar