MİT haberi nedeniyle ifadeye çağrılan gazeteciler serbest bırakıldı

MİT haberi nedeniyle ifadeye çağrılan gazeteciler serbest bırakıldı
Yeni Yaşam Gazetesi Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ile Yeniçağ yazarı Murat Ağırel için adli kontrol şartı getirildi.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK-  "Libya’da hayatını kaybeden MİT mensupları" haberiyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcığı tarafından ifadeye çağrılan Yeni Yaşam Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik, Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilirken, gazetenin editörü Semiha Alankuş serbest bırakıldı.

Savcılıkta ifadesi alınan Semiha Alankuş serbest bırakılırken, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Sulh Ceza Hakimliğine çıkarılan Çelik ve Keser adli kontrol şartıyla ve yurt dışına çıkma yasağı ile serbest bırakıldı. Gazeteciler haftanın iki günü en yakın karakola gidip imza verecek.

Aydın Keser ve Ferhat Çelik savunmalarında MİT kanununu bildiklerini. bu nedenle haberde MİT görevlisi şeklinde bir ibare ve ayrıca isim geçmediğini, haberin diğer ajanslardan kaynak belirtilerek kullanıldığını kaydetti.

MAHKEME: MİT İBARESİ GEÇMEDİ

Sulh Ceza Hakimliği de serbest bırakılma kararında gazetecilerin haberi "iddia" olarak vermeleri ve habere "MİT" ibaresinin geçmemesi ve hayatını kaybeden MİT mensuplarının isim ve fotoğraflarını kullanmamalarını serbest bırakılmaya gerekçe gösterdi.

Kararda şu ifadeleri kullanıldı:

"Mehmet Serhat Çelik'in genel yayın yönetmeni Aydın Keser'in ise sorumlu yazı işleri müdürü olduğu Yeni Yaşam isimli internet sitesi ve gazetesinde "Libya' da bir Albay yaşamını yitirdi" , "Asker ölümü gizlendi" ... şeklindeki haberlerde açıkça şehitlerimiz hakkında MİT görevlisi olduklarına dair bir ibarenin yer almadığı, asker kökenli oldukları noktasında vurgu yapıldığı, yapılan haberlerde başka siteler kaynak gösterilerek 'iddia olunduğu' tarzında haberlerin olduğu haber içerikleri şüphelilerin savunmaları ve ifadeye çağıyla gelmeleri, sabit ikametgah sahibi olmaları hep birlikte değerlendirildiğinde bu aşamada tutuklama tedbirinin ölçülü ve orantılı olmayıp..."

Aynı haberden dolayı ifadeye çağrılan Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel de tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Ağırel de adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldı. Murat Ağırel de diğer gazeteciler gibi haftada iki gün karakola gidip imza verecek. 

Yeni Yaşam çalışanlarının ifadeye çağrıldığı haberini sosyal medya platformu Twitter'dan Yeni Yaşam Genel Yayın Yönetmeni Çelik duyurmuştu. Çelik paylaşımında, "Cumhuriyet Başsavcıvekili tarafından saat 14.30’da ifade vermek için Çağlayan Adliyesi’ne çağrıldım. Benimle birlikte Yazı İşleri Müdürümüz Aydın Keser ve çalışanımız Semiha Alankuş da ifadeye çağrıldı" demişti. 

ODATV ÇALIŞANLARI TUTUKLANDI

Oda TV Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve muhabir Hülya Kılınç’ın tutuklanmasının ardından, Oda TV Genel Yayın yönetmeni Barış Pehlivan da ifade için çağrıldığı adliyede Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmıştı.

HDP Milletvekilleri Ahmet Şık, Garo Paylan ve CHP Milletvekilleri Sera Kadıgil, Turan Aydoğan gazetecilere destek vermek için adliyeye geldi.

     

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar