Yeni Yaşam dağıtımcısının darp edilmesi Meclis gündeminde

Yeni Yaşam dağıtımcısının darp edilmesi Meclis gündeminde
Yeni Yaşam gazetesi dağıtımcısı Hasan Ceyhan’ın polis tarafından darp edilmesini Meclis'e taşıyan HDP'li Rıdvan Turan İçişleri Bakını Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Hakların Demokratik Partisi  (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan Yeni Yaşam gazetesi dağıtımcısı Hasan Ceyhan’ın İstanbul Gayrettepe metro durağında özel güvenlikçiler ve polis tarafından darp edilmesini Meclis gündemine taşıdı. Turan, İçişleri Bakını Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni hatırlatan Turan önergesinde, "Hiç kimseye işkence yapılamaz, zalimce, insanlık dışı veya onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz ve ceza verilemez" dedi. Turan, "Polis, Hasan Ceyhan’a epilepsi hastalığından ötürü yardımcı olup koruması gerekirken, tam tersi bir şekilde kötü muamele etmiştir. Hasan Ceyhan başına, yüzüne ve kulağına darbeler almış, akabinde gittiği hastanede kulağında yırtılma ve zedelenme olduğu tespit edilmiştir" ifadelerine yer verdi. 

"Polis ve özel güvenlikçiler, aşağılayarak, korkutarak, küfrederek, tehdit ederek Hasan Ceyhan’ı darp etmiştir" diyen HDP Milletvekili Rıdvan Turan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması talebiyle şu soruları sordu: 

  • Bakanlığınız, Hasan Ceyhan’ın darp edilmesinden haberdar mıdır?
  • Bakanlığınız Hasan Ceyhan’ı darp eden özel özel güvenlikçiler ve polis hakkında harekete geçip bir soruşturma başlattı mı?
  • Vatandaşa kötü muamele yapan güvenlik güçleri, sizlerin bilgisi dahilinde mi hareket etmektedir?
  • Bakanlığınız, kanuna uygun şekilde hareket etmeyen polis ve özel güvenlikçiler için bir yaptırım uygulayacak mı? Uygulayacaksa bu yaptırımların mahiyeti nedir?
  • Bakanlık, Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun 1. Maddesinde aykırı şekilde hareket eden polis hakkında nasıl bir işlem yapmayı düşünmekte midir?
  • Polisin vatandaşa kötü muamele yaptığı olaylarla ilgili bakanlığınızın polis şiddetinin artmasını önlemek amacıyla yaptığı bir eğitim çalışması var mıdır?  
  • Polis, hangi gerekçeyle yasal mercilerce onaylanmış, gazetecilik mesleği esaslarına uygun, süreli ve günlük yayın yapan, ulusal bir gazete olan Yeni Yaşam’ı "yasaklı" ilan edip bu gazeteyi dağıtan birine şiddet uygulamayı kendinde hak görüp meşrulaştırmaktadır?" (M.A)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar